TRES GENERACIONS DE REGANTS | 11/05/2010  RuralCat

La comunitat de regants d'Almacelles celebra el seu centenari

Enguany es celebra el centenari de la comunitat de regants d'Almacelles, que pertany al Canal d'Aragó i Catalunya. Actualment 657 persones participen en aquest projecte, tot i que només 102 són regants.

llenaregants 051110 cont

El conseller Llena, durant la commemoració dels 100 anys de la comunitat de regants d'Almacelles. Font: DAR.

 

Durant l'acte commemoratiu es va fer un repàs als 100 anys d'història de la comunitat de regants d'Almacelles. L'enginyer agrònom de la Universitat de Lleida i membre de l'IRTA, Jaume Lloveras, va recordar que 297 regants van formar part del padró inicial de la comunitat de regants, aplegant un total de 4.429 hectàrees. Després de molts esforços, l'aigua va arribar a Almacelles el 2 de març de 1910, i això va permetre començar a introduir nous conreus. Es va passar de plantar només oliveres, vinya, blat i ordi, a produir fruita, alfals i panís, entre d’altres nous conreus.
 
Actualment, segons va explicar el president de la comunitat de regants, Ramon Cambray, 657 persones participen en aquest projecte, tot i que només 102 són regants, és a dir, el 15% del total. Cambray també va destacar que la dimensió de les parcel·les és reduïda i com a mostra, va mencionar que només hi ha tres regants que gastin més de 2.000 hores d'aigua, mentre que el 50% gasta menys de 200 hores d'aigua. Durant la seva intervenció, es va mostrar preocupat per la manca de relleu generacional, i va incidir en la necessitat de planificar el futur per afrontar amb èxit els reptes que hi ha per endavant. En relació al relleu generacional, el conseller Llena va indicar que el sector no s'ha de desil·lusionar per aquest fet, ja que és una realitat que es dóna a altres sectors com en el comerç minorista, per posar un exemple. Segons Llena, “l'aigua és vida, aquest bé és un tresor que Almacelles té entre les mans i cal passar el testimoni a les noves generacions amb il·lusió i esperança”.
 
El conseller d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, acompanyat del director dels Serveis Territorials del DAR a Lleida, Joan Gòdia, va presidir l'acte de celebració del centenari de la comunitat de regants. Llena va voler retre un homenatge a tots aquells que van fer possible aquesta celebració, i va lloar la feina de les tres generacions que han participat en aquest projecte, que ha donat vida al municipi del Segrià.
 
El conseller va destacar que ara és una època de grans infraestructures, com l'AVE o l'aeroport, però hi ha una infraestructura cabdal pel desenvolupament econòmic que són els regadius. “Sense aigua, no hi ha agricultura. Tothom necessita l'agricultura per viure”. Estem parlant del primer sector industrial del país, va recordar Llena, i “no es tracta d'una activitat aïllada ni residual”, sinó del primer motor econòmic de Catalunya i Espanya.