CIÈNCIA I ALIMENTACIÓ | 16/12/2004  Ruralcat

Científics espanyols creen microxips per controlar els aliments

Investigadors del Centre Nacional de Microelectrònica (CSIC) coordinen un projecte europeu per detectar amb microxips si els aliments contenen pesticides, patògens o antibiòtics i fins i tot si estan adulterats o són transgènics, un sistema que ja ha estat provat amb èxit en el vi.

Visió d'un microxip

El coordinador del projecte, Carles Cané, ha assenyalat que el sistema s'està aplicant actualment en una planta productora vinícola de la Toscana, a Florència, on els microxips han demostrat la seva efectivitat. El projecte, batejat com Good Food. Seguretat i qualitat alimentària amb microsistemes, va començar al gener de 2004 i es desenvolupa dins el VI Programa Marc de la Comissió Europea, amb un pressupost de 18 milions d'euros. En ell participen nou països, inclosa Espanya, i té una durada de tres anys i mig. Els microxips són capaços d'analitzar, en molt menys temps i amb menor consum de reactius, productes com peix, llet, formatge, fruites, sucs de fruites i vi, i els resultats s'envien directament a un receptor que pot estar situat en qualsevol destinació.

Un sistema de sensors controla tot el procés de producció dels aliments

A la planta italiana de la Toscana s'han col·locat sensors en totes les fases de producció del vi, que controlen la llum, la humitat, la temperatura, l'existència de pesticides en les barriques i l'ambient dels cellers. Els sensors recullen la informació i proporcionen les dades immediatament, el que permet preveure possibles problemes, com l'aparició de fongs o la presència de residus indesitjables en les barriques. Els investigadors de les vinyes italianes han finalitzat la creació del maquinari, que serà aplicat a la resta dels microxips, i realitzen actualment el programari del sistema que, segons Cané, demostra que els avanços tecnològics poden ser aplicats als aliments satisfactòriament. Segons el científic, el projecte d'investigació en el sector vitivinícola estarà finalitzat en 9 mesos i permetrà que les empreses embotelladores que vulguin comprar vi sàpiguen fidelment i al moment si el producte és de qualitat amb una senzilla anàlisi amb un microxip. El projecte permetrà realitzar un seguiment de la qualitat dels productes en diferents moments de la seva producció, sota el lema "dur el laboratori a l'aliment i del camp fins a la taula". Així mateix, "Good Food" desenvolupa microsistemes per a la detecció de les emissions gasoses dels aliments que determinaran l'estat de la fruita conservada durant llarg temps o la degradació del peix i la carn. El principal objectiu és la detecció de l'etilè, indicador de l'estat de maduresa de la fruita; l'amoníac, indicador de fugides en la refrigeració de les cambres; i la trimetilamina, l'amoníac i el nitrogen bàsic volàtil, que assenyala la degradació del peix. Els sistemes de reactius que s'usen actualment per a les anàlisis triguen 30 minuts, mentre que els microxips analitzaran en un o dos minuts i amb un 100 per cent de seguretat una mostra microscòpica de la llet recollida abans de barrejar-la en el camió, per evitar la contaminació de tot el producte.