L¿IRTA anuncia importants projectes en recerca, investigació i desenvolupament tecnològic
El Consell d¿Administració de l¿Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) ha presentat el pla d¿actuació d¿aquest organisme per al 2005. Entre les actuacions, destaca la posada en marxa de la Plataforma de Noves Tecnologies de Conservació d¿Aliments al Centre de Tecnologia de la Carn de Monells (Girona).
Un moment del Consell d'Administració de l'IRTA, presidit pel conseller Siurana. Foto: DARP
El director general de l¿IRTA, Josep Tarragó, ha explicat que la Plataforma ofereix equipaments a escala industrial així com a escala de recerca, per avaluar nous prototips. Els aliments analitzats abasten un ampli ventall, des de la carn i el peix fins a les verdures i la fruita, entre d¿altres. En aquest sentit, la recent incorporació de l¿IRTA al SAFE Consortium significarà l¿ocasió de donar a conèixer a nivell europeu els desenvolupaments d¿aquesta Plataforma i del Centre de Competència en Productes Carnis (CECOC) en l¿àmbit de la Seguretat Alimentària, consolidant la vocació internacional del Centre de Tecnologia de la Carn. Pel que fa al Pla d¿Actuació a les Terres de l¿Ebre, en l¿àmbit de l¿Aqüicultura, s¿inauguraran els nous laboratoris del Centre a Sant Carles de la Ràpita, acció que es complementarà amb un reforç significatiu en personal investigador i tècnic. D¿altra banda, la Unitat Experiment de la Terra Alta gaudirà al 2005 de noves infrastructures (magatzem, sistema de reg automatitzat) i la incorporació del seu director tècnic durant l¿any 2004 assegurarà la consecució dels objectius previstos i el contacte amb els diferents sectors de la comarca. Durant l¿any 2005 també es finalitzarà el Pla Estratègic del Consorci CSIC-IRTA en Genòmica Vegetal Molecular, i s¿acordaran els termes del seu Contracte Programa amb el Govern, de forma que pugui ser afegit com una addenda al Contracte Programa de l¿IRTA, actualment en vigor.
Sostenibilitat agroalimentària
En l¿àmbit del desenvolupament sostenible del sector agroalimentari, durant l¿any 2005 s¿assoliran fites significatives en els següents àmbits:- Alternatives a l¿ús del bromur de metill en horticultura ornamental
- Producció ecològica en fruita, olivera i hortícoles (INTERREG)
- Gestió de residus ramaders emprant sistemes d¿ajut a la presa de decisions a nivell d¿explotació
- Producció animal: codi de bones pràctiques en les explotacions de selecció
- Seguretat alimentària: creació d¿una xarxa europea (INTERREG)
- Genètica de la conservació: treballs amb espècies en perill d¿extinció