FRUITA SECA | 13/12/2004  Ruralcat

MAPA i organitzacions agràries acorden mantenir els ajuts en 241,5 euros/ha després de 2007

El Ministeri d'Agricultura (MAPA) i la Coordinadora d'Organitzacions d'Agricultors i Ramaders (COAG) han arribat a un principi d'acord per mantenir l'ajuda als fruits secs en 241 euros per hectàrea després de 2007, quan les explotacions amb plans de millora accedeixin a les ajudes a la multifuncionalidad.

Detall d'ametller en flor

Així ho va afirmar el responsable de fruits secs de COAG, Pedro García, qui va avançar que l'acord podria ser subscrit en breu per la ministra d'Agricultura, Elena Espinosa, i pel secretari general de l'organització agrària, Miguel López, encara que va matisar que està pendent de detalls tècnics. García, que divendres passat es va reunir amb una delegació ministerial encapçalada pel director general d'Agricultura, Ángel Luis Álvarez, per debatre l'esborrany d'ajudes per a 2005, va afegir que la intenció d'Agricultura és integrar en l'acord a altres organitzacions agràries. Va indicar que l'essència és mantenir una ajuda estable pels fruits secs de 241,5 euros per hectàrea quan les més de cent mil hectàrees que en aquests moments estan acollides a plans de millora de la qualitat i de comercialització, finançades amb un altre pressupost comunitari, s'incorporin a les ajudes a la multifuncionalidad. En aquest sentit, García va detallar que la Unió Europea reparteix, com ajudes a la multifuncionalidad dels fruits secs, una mitjana anual de 120,75 euros per hectàrea. Enguany, es preveu que aquesta xifra s'elevi, excepcionalment, fins als 216 euros, i la UE permet concedir altres 120,75 euros per hectàrea com ajuda estatal. També respecte aquests ajuts, fonts de la Unió de Petits Agricultors (UPA) han assegurat que han arribat a un acord, encara no formalitzat, per tal que el MAPA augmenti la quantitat aprovada de 241,5 euros per hectàrea fins a cobrir la totalitat del pressupost comunitari dirigit al sector de la fruita seca.

El nou acord modifica l'esborrany inicial del Ministeri

COAG havia criticat l'esborrany d'ajudes d'Agricultura per a 2005, ja que proposava aportar dotze euros per hectàrea i limitar les competències autonòmiques perquè aquestes no puguessin aportar més que altres dotze euros addicionals, en lloc de donar l'ajuda màxima que permet la Unió Europea. Encara que l'acord finalment no eleva les ajudes per a l'any 2005, García va insistir que no es tractava d'aconseguir diners a qualsevol preu, sinó d'assegurar una ajuda estable per als productors. Així, va explicar que en 2007 les ajudes de la Unió Europea es reduirien a uns 115 euros per hectàrea com a resultat de la incorporació de les explotacions acollides fins llavors a plans de millora, ja que les hectàrees amb dret a ajuda ascendirien a 450.000, en lloc de les 310.000 que rebran ajudes en 2005. Pedro García va assenyalar que, amb l'acord que es preveu subscriure, el MAPA es compromet a completar l'ajuda total a mesura que es redueixi l'ajuda comunitària, així com a engegar mesures estructurals de suport al sector, centrades en la comercialització i la promoció dels fruits secs. García va indicar finalment que l'acord contempla la creació d'una taula de seguiment del sector que es reuniria trimestralment per avaluar la situació de la producció de fruits secs.