La seguretat alimentària és un dels temes protagonistes a Europorc 2010
L'avaluació dels aspectes de risc de la seguretat alimentària als dos costats de l'Atlàntic, la pràctica de l'Extralabel, la nova bioseguretat o el benchmarking són alguns dels continguts que abastiran la nova edició d'Europorc, que es celebra del 12 al 13 de maig a Vic.
Imatge del congrés. Font: Vic Fires.
El Congrés Europorc és un dels certàmens professionals més importants del sector porcí. Enguany continua fent un gran pas cap a la internacionalització, ampliant les relacions fora de les nostres fronteres. Si l'any passat el país convidat va ser Polònia, primer país productor de porcí de l'Est d'Europa, ara ho són Vietnam i Filipines. Dos grans mercats potencials i emergents per a crear sintonies, establir col·laboracions i obrir línies de negoci amb l'entramat empresarial català.
Llena destaca l'elevat nombre de participants
El conseller d’Agricultura, Alimentació i Acció Rural, Joaquim Llena, acompanyat de la directora general d’Agricultura i Ramaderia, Rosa Cubel, i del director dels Serveis Territorials del DAR a la Catalunya Central, Antoni Llach, ha presidit avui la inauguració del Congrés Europorc 2010.
Durant la seva intervenció el conseller Llena s’ha mostrat satisfet perquè en un moment de crisi com l’actual, el Congrés té més inscrits que l’any passat, superant la xifra dels 400 participants. Aquest fet demostra, segons el conseller, “l’aposta sostinguda i valenta de l’Ajuntament de Vic i IMPEVIC pel sector”.
Llena també ha felicitat a l’organització per l’aposta internacional que està fent aquest certamen. Per Llena, l’impuls de la internacionalització del sector és clau perquè “els podem aportar coneixement i productes carnis, però fonamentalment són referència mundial en innovació i transformació de la carn”.
Davant dels assistents, el conseller ha destacat que el sector ramader a Catalunya és molt potent. De fet, si ajuntem les xifres de la ramaderia i l’alimentació animal estem parlant de 9.000 milions d’euros i “això suposa un impacte notable a l’economia catalana”. Tot i això el conseller ha dir que és un sector que té reptes i amenaces entre les quals és necessari ser més competitius, optimitzant els costos de producció i centralitzant diferents processos. Un altre repte, seria no abaixar la guàrdia en sanitat animal. “Cal seguir fent prevenció i continuar lluitant contra possibles malalties animals”, ha dit el conseller. El tercer repte, és convertir els residus de la ramaderia en oportunitats. Aquest seria el cas dels purins per tal de ser aprofitats com a fertilitzant o biogàs i la reintroducció de les farines de carns amb monogràstrics.
Pel que fa al projecte de la nova illa càrnia d’Osona, tant l’alcalde com el conseller Llena han dit que és un projecte que està en la seva última fase i que permetrà generar més riquesa, més creixement i un fort impuls a l’exportació. Preguntats per la possible data de finalització del projecte, tots dos han indicat que podria ser una realitat abans que acabi l’estiu.
Bioseguretat internacional