PLA ANUAL DE TRANFERÈNCIA TECNOLÒGICA | 08/12/2004  Ruralcat

Recerca i transferència tecnològica són claus pel desenvolupament de l'agricultura ecològica

L'Auditori del DARP de Barcelona ha acollit una jornada sobre la recerca i la transferència tecnològica en l'agricultura ecològica, en la que han intervingut representants dels centres de recerca de Suïssa, Dinamarca i Catalunya en aquesta matèria.

Parada de fruites i hortalisses ecològiques

Cada vegada més, la producció ecològica es veu com una oportunitat de negoci, però si bé l'exportació ha estat fins ara l'àmbit de comercialització per a Catalunya, falta conquerir el mercat interior. Segons Salvador Puig, director general de Producció, Innovació i Indústries Agroalimentàries, "per propiciar el creixement del mercat interior cal que hi arribin el major nombre de productes certificats". Puig també ha destacat l'elaboració, l'any 2005, d'un Llibre blanc de l'agricultura ecològica, que servirà per definir les línies de govern en aquesta producció. El creixement del consum de productes ecològics és una tendència al mercat català i un fenomen que a països com Suïssa i Dinamarca fa anys que es dóna. En paraules de Puig, aquests països apliquen models que cal tenir molt en compte. La primera intervenció de la jornada ha anat a càrrec de Xavier Sans, del Departament de Biologia Vegetal de la Universitat de Barcelona, que ha parlat sobre Agroecomed, Xarxa Temàtica d'Agricultura Ecològica. Sans ha destacat que cal impulsar la transmissió de coneixements dels investigadors als productors i aconseguir una producció ecològica amb més diversitat, però garantint la viabilitat econòmica per al productor.

Suïssa i Dinamarca, dos països amb consciència ecològica des de fa anys

L'Institut d'Investigacions per a l'Agricultura Orgànica de Suïssa (FiBL) compta amb 30 anys d'experiència en aquest camp, tant en l'àmbit nacional com internacional. Des de fa anys Suïssa compta amb la marca de comercialització Bio-Suisse, ben coneguda a nivell nacional i que té el suport de productors i comerciants. Salvador Garibay, investigador del centre, ha destacat la importància de tenir una etiqueta comuna de reconeixement dels productes ecològics i el desenvolupament del mercat domèstic. A més a més, Garibay ha insistit en que "la consciència del consumidor és molt important per desenvolupar l'agricultura ecològica d'un país", aspecte que Erik Steen Kristensen, del Centre de Recerca per Agricultura Orgànica de Dinamarca (DARCOF), també creu indispensable. Per Kristensen, l'agricultura ecològica es troba en un bon moment a Europa, ja que la darrera reforma de la PAC, que afavoreix la desvinculació dels ajuts a la producció i impulsa els programes de desenvolupament rural, beneficia aquest tipus de producció. Així mateix ha destacat la importància de la recerca en agricultura ecològica, també per a l'agricultura en general, ja que els resultats poden aplicar-se d'igual manera a l'agricultura convencional. En aquest sentit, Kristensen ha destacat la posada en marxa del programa europeu CORE Organic, una iniciativa que s'emmarca en la Xarxa Europea de Recerca (ERA-NET), i que té per objectiu millorar la qualitat, la rellevància i la utilització de recursos en recerca en agricultura ecològica.