CABRUM | 12/02/2014  CSIC/RuralCat

Entrenen cabres perquè donin llet rica en omega-3

Una nova tècnica, desenvolupada pel Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i la Universitat de Còrdova, ha aconseguit que els àcids grassos omega-3 amb què es suplementa la dieta de les cabres arribin intactes a l'intestí prim, evitant el seu pas per la cavitat principal de l'estómac dels remugants, el rumen

La llet és un aliment molt pobre en àcids grassos omega-3. Fins ara, la majoria dels intents per enriquir la llet en omega-3 de forma natural es basaven en un augment de la quantitat d'aquest tipus d'àcids grassos en la dieta del bestiar. Malauradament, quan els àcids grassos omega-3 transiten pel rumen, els microorganismes presents els modificaven enzimàticament, convertint-los en altres àcids grassos sense el seu valor biològic. D'aquesta forma només una quantitat molt reduïda d'àcids grassos omega-3 es transfereix finalment al greix làctic.

Per evitar aquesta transformació enzimàtica, anomenada biohidrogenació, aquesta investigació ha centrat els seus esforços en evitar que els àcids grassos transitin pel rumen perquè arribin intactes a l'intestí. Per aconseguir això s'han emprat cabres entrenades des del seu naixement per mantenir actiu el reflex de la gotera reticular en l'edat adulta.

"El reflex de la gotera reticular és un mecanisme natural que posseeixen els remugants durant les primeres setmanes de vida, que permet que la llet ingerida no passi pel rumen. Aquest mecanisme desapareix quan els animals són deslletats. Per mantenir el reflex de la gotera reticular, s'ha fet ús d'estímuls sensorials, principalment visuals, oferint diàriament en un biberó una petita quantitat de lactorreemplaçant als animals des del deslletament", explica l'investigador de l'Institut d'Investigació en Ciències de l'Alimentació del CSIC Miguel Ángel de la Fuente.


Font d'omega-3


Segons aquest estudi, la llet obtinguda mitjançant aquest nou mètode presenta un contingut en àcids grassos omega-3, en concret d'àcid α-linolènic, del 13%, és a dir, 10 vegades més que quan l'aliment enriquit transita pel rumen.

"És un percentatge d'omega-3 inèdit fins al moment, que multiplica per 50 els valors habituals d'àcid α-linolènic presents en el greix làctic procedent de remugants que no han rebut cap suplement lipídic", comenta De la Fuente. A més, afegeix l'investigador, aquesta estratègia redueix substancial i simultàniament el contingut en llet d'àcids grassos trans i el percentatge d'àcids grassos saturats, tots dos considerats poc saludables des d'un punt de vista nutricional.

D'acord amb la legislació vigent a la Unió Europea, aquesta llet té el doble de contingut en àcid α-linolènic del requerit per a ser denominada "rica en àcids grassos omega-3" i es podria qualificar com "amb alt contingut en àcids grassos omega-3".

 

Referència bibliogràfica:
A. L. Martínez Marín, P. Gómez-Cortés, D. Carrión Pardo, N. Núñez Sánchez, G. Gómez Castro, M. Juárez, L. Pérez Alba, M. Pérez Hernández, and M. A. de la Font. “Short communication: Feeding linseed oil to dairy goats with COMPETENT reticular groove reflex greatly increases n-3 fatty acids in milk fat”. Journal of Dairy Science. DOI : 10.3168/jds.2013-7041