INNOVACIÓ RAMADERA | 02/12/2004  Ruralcat

150 granges adoptaran un nou sistema per gestionar els purins

Vuit explotacions ja tenen instal·lades les eines necessàries per aplicar un nou sistema de gestió de purins que ha desenvolupat l'empresa Agrotech. A finals de 2004 acabarà el desplegament tecnològic del sistema a 150 granges catalanes, el que permetrà gestionar un total de 550.000 metres cúbics de dejeccions amb deu plantes biotransformadores de purins en abonament orgànic.

Vaques

Font: DARP

Purigest és un sistema basat en una borsa de purins i terres que permet conèixer en temps real el nivell de deposicions de cada granja, els volums acumulats en les basses i la producció de nitrogen. Amb aquest sistema, que utilitza tecnologia per satèl·lit, es distribueixen els purins a les terres dels associats i, a més, permet distribuir-los ¿a la terra més pròxima disponible", ja que a través d¿aquest programa una part es converteix en abonament i una altra es diposita en terrenys ja preparats. Agrotech és una empresa formada pel grup de pinsos Baucells, l'empresa ramadera SAT Terpin, la Universitat de Vic i l'empresari de la comarca d'Osona especialitzat en noves tecnologies, Eudald Doménech. La previsió és que el 2005 es puguin gestionar amb aquest nou sistema unes 500 granges.

Siurana creu que el nou sistema pot ser una solució

El conseller Antoni Siurana ha visitat l'explotació El Camp Gran de Santa Maria de Corcó, una de les vuit granges on s'ha començat a aplicar aquest nou sistema per eliminar els purins. El titular d¿Agricultura de la Generalitat ha qualificat "d¿enginyosa¿ i de ¿possible solució¿ per al problema dels purins la granja sostenible que desenvolupa l¿empresa osonenca. Siurana ha assegurat que el sistema d¿Agrotech "sintonitza amb el pla que hem desenvolupat des de Medi ambient i Agricultura per fer possible una producció porcina sostenible". Ha afegit que aquests sistemes no han d'arraconar definitivament altres mètodes com les plantes de purins que "estan en vies de solució". Per al conseller, la solució del problema no s'obtindrà "de la nit al dia" perquè s'ha deixat que es fes massa gran i s'ha intentat resoldre "només amb documents més enllà de realitats".