INVESTIGACIÓ | 30/11/2004  Ruralcat

Massa proteïna en l'aliment pot reduir el rendiment de llet de les vaques

Un excés de proteïna en l'alimentació de les vaques pot provocar una baixada en el rendiment lleter d'aquests animals, així com contribuir a l'augment de contaminació ambiental per nitrogen, que pot formar pluja àcida.

Vaca alletant el seu vedell

Aquestes són les conclusions a les que ha arribat Glen A. Broderick, investigador del Centre Nord-americà d'Investigació de Farratge per a Vaques Lleteres, adscrit al Servei de Recerca Agrícola (ARS) del Departament d'Agricultura dels Estats Units (USDA). Segons Broderick, encara que les vaques necessiten una certa quantitat de proteïna dietètica quan estan lactant, un excés pot contribuir a la contaminació ambiental per nitrogen i, en alguns casos, reduir els rendiments de llet. En les seves investigacions, aquest científic ha descobert que el percentatge òptim de proteïna a la dieta és un 16'5 per cent, amb el que es minimitza l'excreció urinària de nitrogen sense reduir la producció de llet. De manera general, els ramaders nord-americans arriben a proporcionar entre un 18 i un 19 per cent de proteïna a les seves vaques. En la seva investigació, Broderick ha alimentat les vaques lactants amb una dieta d'ensitjat d'alfals, ensitjat de blat de moro i un panís d'alta humitat, a més de farina de soja com a complement principal de proteïna.

Les vaques es desfan de l'excés en forma de nitrogen urinari

Segons informa el USDA, una vaca lletera té nombrosos microorganismes que treballen al seu rumen, un dels quatre compartiments del seu estómac. Moltes d'aquestes bactèries converteixen la proteïna crua de la dieta en una forma equilibrada en aminoàcids per a les vaques. Però la bactèria també degrada la proteïna de bona qualitat i es produeix una pèrdua neta total. El grangers compensen la pèrdua alimentant les vaques amb nivells alts de suplement de proteïna. El fet, segons l'USDA, és que les vaques no sempre utilitzen la proteïna addicional i l'excreten en forma de nitrogen urinari. A moltes granges, aquesta forma molt inestable de nitrogen es converteix en amoníac, i llavors en vapor, que un cop a l'atmosfera pot formar pluja àcida, tornar a la Terra i estimular el creixement de plantes no desitjades. Grans quantitats de nitrogen perdudes en les operacions lleteres també poden contaminar les aigües subterrànies i les superficials. De les investigacions de Glen A. Broderick també es conclou que si només se'ls donés a les vaques dels Estats Units un 1 per cent menys de proteïna dietètica, el nitrogen urinari es reduiria en 60.000 tones per any.