Massa proteïna en l'aliment pot reduir el rendiment de llet de les vaques
Un excés de proteïna en l'alimentació de les vaques pot provocar una baixada en el rendiment lleter d'aquests animals, així com contribuir a l'augment de contaminació ambiental per nitrogen, que pot formar pluja àcida.
Aquestes són les conclusions a les que ha arribat Glen A. Broderick, investigador del Centre Nord-americà d'Investigació de Farratge per a Vaques Lleteres, adscrit al Servei de Recerca Agrícola (ARS) del Departament d'Agricultura dels Estats Units (USDA). Segons Broderick, encara que les vaques necessiten una certa quantitat de proteïna dietètica quan estan lactant, un excés pot contribuir a la contaminació ambiental per nitrogen i, en alguns casos, reduir els rendiments de llet. En les seves investigacions, aquest científic ha descobert que el percentatge òptim de proteïna a la dieta és un 16'5 per cent, amb el que es minimitza l'excreció urinària de nitrogen sense reduir la producció de llet. De manera general, els ramaders nord-americans arriben a proporcionar entre un 18 i un 19 per cent de proteïna a les seves vaques. En la seva investigació, Broderick ha alimentat les vaques lactants amb una dieta d'ensitjat d'alfals, ensitjat de blat de moro i un panís d'alta humitat, a més de farina de soja com a complement principal de proteïna.