PRODUCTES TRANSGÈNICS A EUROPA |
29/11/2004
Ruralcat
La UE no arriba a un acord per acabar amb les prohibicions nacionals als transgènics
Els experts de la UE no han assolit el consens necessari ni a favor ni en contra del final de les prohibicions nacionals contra diversos transgènics, que encara existeixen en cinc països comunitaris, ha informat la Comissió Europea (CE).
Foto: Júlia Cutillas Ureba
El Comitè Permanent de la Cadena Alimentària de la UE no va arribar a la majoria necessària per aprovar una proposta de la Comissió Europea (CE), que planteja acabar les restriccions que apliquen en el seu territori Àustria, Alemanya, França, Grècia i Luxemburg contra diversos Organismes Genèticament Modificats (OGM). En no haver opinió ni a favor ni en contra, correspondrà al Consell de Medi ambient decidir si acaben o no aquestes prohibicions que afecten a OGM autoritzats a la Unió i probablement els ministres del ram no examinin aquest assumpte fins el març de l'any vinent.
Una votació per a cada producte i país
Els experts representats al Comitè van votar diverses vegades, una per cada prohibició a un OGM en cada país i molts representants dels països de la UE van canviar la seva posició segons el producte o l'estat afectat. Les prohibicions nacionals analitzades avui afecten a les varietats de blat de moro T25 i Mon 810 prohibides a Àustria; el blat de moro bt 176 vetat a Àustria, Alemanya i Luxemburg; les varietats de colza MS1xRF1 prohibida a França i la colza Topes 19/2 restringida a França i Grècia. La comercialització d'aquests transgènics a nivell comunitari està permesa. Després de la reunió, la Comissió Europea proposarà formalment al Consell de Ministres de la UE que aixequi les restriccions nacionals contra els OGM. Si no hi ha decisió tres mesos després que la proposta sigui presentada als ministres, la CE podrà aprovar o rebutjar unilateralment la fi de les mesures de salvaguarda nacionals. El Comitè de la UE tampoc ha assolit una majoria suficient per autoritzar la comercialització a la UE d'un nou blat de moro transgènic, el Mon 863. Totes les autoritzacions d'un OGM efectuades aquest any a la UE, entre elles la fi de la moratòria, han estat aprovades unilateralment per la Comissió després que no hagués acord dels països, a favor o en contra, ni entre experts ni entre els ministres.