INNOVACIÓ TÈCNICA | 29/11/2004  Ruralcat

Un projecte de gestió de residus vinícoles guanya el V Premi a la Sostenibilitat

El Col·legi d'Enginyers Tècnics Industrials de Barcelona ha atorgat el V Premi a la Sostenibilitat per a projectes de fi de carrera a un treball presentat per l'Escola Universitària Politècnica del Medi Ambient de Mollet (EUPMA ¿ UAB), sobre la gestió sostenible de residus vinícoles.

Els guanyadors del V Premi a la Sostenibilitat

Els guanyadors del premi. Font: CETIB

Els estudiants Raúl Serna i Ricardo Merchant han estat guardonats pel seu treball Gestió sostenible dels residus orgànics produïts en una empresa vinícola mitjançant compostatge. El projecte estudia i avalua les possibilitats d¿aplicació de la tecnologia de compostatge per a la reutilització dels residus orgànics i l¿elaboració d¿un compost final de qualitat. Per a la realització del projecte, els estudiants s'han basat en un experiment real dut a terme a l'empresa vinícola Miguel Torres, S.A. La idea és donar una sortida a les grans quantitats de residus orgànics que genera la indústria agrícola, a l'hora que cobrir l'important quantitat d'adobs que necessiten les explotacions agrícoles . Segons els resultats del projecte, el procés de compostatge permet gestionar la matèria orgànica que genera l'activitat vinícola i fa possible la gestió sostenible a les indústries del sector agroalimentari, amb un impacte ambiental baix i un cost econòmic reduït.

El reaprofitament de l'oli com a carburant

Pel que fa als accèssits del premi, dues estudiants de l'EUPMA ¿ UAB, Mònica Pulla i Déborah Dalmau, han estat guardonades amb un pel seu projecte Disseny d'unitats productores de biodièsel per a petites indústries. El treball planteja la producció de biodièsel a partir de l'aprofitament dels residus d'oli vegetals que utilitza la indústria agroalimentària i tanca un cicle on es generen i s'aprofiten els residus. En aquest cas, s'utilitza l'oli residual de l'elaboració de patates fregides, que es mescla amb gasoil i s'utilitza com a combustible alternatiu en el cremador de la caldera i la fregidora. A més d'aquests dos guardons, el V Premi a la Sostenibilitat també a premiat un projecte de fi de carrera que aplica la sostenibilitat en el disseny d'envasos per a medicament, i un projecte professional d'instal·lacions de l'Ecoedifici La Vola.