PROMOCIÓ VINÍCOLA | 23/11/2004  Ruralcat

L'INCAVI inicia una campanya per difondre la diversitat de les DO dels vins catalans

L'Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) inicia la campanya "Vins i Caves de Catalunya. Aprecia la Diferència" per difondre la diversitat dels vins catalans, ja que de les 11 DO, el consumidor té en ment tot just tres.

Imatge de les postals promocionals de les DO catalanes

Font: web INCAVI

El director general del INCAVI, Joan Aguado, va explicar que aquesta campanya, que es desenvolupa els mesos previs al Nadal, té com centre d'actuació Catalunya, on alguns vins catalans segueixen sent una mica desconeguts. A més, des d'aquest organisme assisteixen a fires com el Saló Internacional del Vi, on participa per donar a conèixer els vins del sector català, que amb 11 denominacions d'origen és una de les poques regions que poden oferir un gran ventall de tipus de vins. Aguado va comentar que la idea no és obrir mercat desplaçant altres productes, sinó ampliar i diversificar l'oferta de vins del consumidor aficionat, a qui agrada tastar diferents productes i que aprecia la diferència, perquè una mateixa varietat sempre és diferent en funció del territori on es conrea.

Catalunya ocupa el primer lloc en vendes de DO a Espanya

Catalunya és una de les primeres productores d'Espanya de vi amb denominació d'origen, amb una producció de més de 180 milions d'ampolles de vi i més de 200 milions d'ampolles de cava. El vi i el cava és el tercer sector més important de la indústria agroalimentària catalana, amb uns ingressos d'explotació que superen els 1.100 milions d'euros i una vendes netes de més de 1.000 milions d'euros anuals. A més, el Principat ocupa el primer lloc de vendes, amb un total de 23 per cent respecte del total de vendes del conjunt d'Espanya i a l'exterior ven més de 260 milions d'ampolles de vi i de cava a més de 140 països, sobretot Europa, Amèrica i Àsia. Amb gairebé 600 cellers embotelladors, és un sector on treballen més de 22.000 persones i es conreen unes 70.000 hectàrees de vinya, que treballen uns 16.000 viticultores que estan acollits a alguna de les 11 denominacions d'origen catalanes. Les denominacions són Alella, la més petites de les DO catalanes, però una de les més antigues i peculiars; Catalunya, que ven més de 40 milions d'ampolles en més de cent països; Conca de Barberà, una comarca de gran tradició vinícola; i Costers del Segre, demarcació de Lleida, o Empordà - Costa Brava, zona que està adaptant amb gran èxit noves tendències tecnològiques. També hi ha Montsant, la denominació catalana més jove; Penedès, regió vinícola puntera en tecnologia; Pla de Bages, amb poques hectàrees de vinya; Priorat, una de les més prestigioses; Tarragona, important producció de vins licorosos de qualitat; i Terra Alta, on l'esperit cooperativista està molt arrelat.