Es crea la primera Xarxa Espanyola de Bacteris Làctics
Científics espanyols han constituït la primera Xarxa Espanyola de Bacteris Làctics per fomentar la col·laboració entre els grups que treballen en aquest camp. Així ho ha informat el coordinador de la xarxa, Gaspar Pérez Martínez, investigador de l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia d'Aliments de València.

Segons Pérez Martínez, aquesta Xarxa constitueix un fòrum científic d¿alt nivell que agrupa a 166 científics. Aquests investigadors pertanyen a 35 laboratoris de 23 universitats i a diversos centres del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), així com a la indústria alimentària. Durant la primera reunió de la Xarxa, celebrada al Centre d'Investigacions Biològiques (CIB) del CSIC, s¿han presentat els últims descobriments en aquest camp. Aquests avenços suposen notables millores en la qualitat dels processos de fermentació de vins, formatges, iogurts i olives. A més a més, l¿investigador del CSIC, ha explicat que s¿han debatut temes importants com el concepte de patogenicitat d'alguns bacteris làctics, o els efectes beneficiosos de la ingestió de bacteris làctics probiòtics. Pérez Martínez ha destacat l¿enorme rellevància d'altres treballs presentats a la Xarxa sobre les bactericines, unes proteïnes de caràcter antibacterià produïdes per bacteris làctics. Així mateix, s¿han donat a conèixer uns bacteris obtinguts per enginyeria genètica capaços de produir vacunes i molècules terapèutiques que, ingerides per via oral, podrien immunitzar i fer front a malalties causades per virus o bacteris. Els bacteris làctics són uns microorganismes essencials per als processos de fermentació. Aquests microbis produeixen l'àcid làctic que permet la conservació de nombrosos aliments habituals en la nostra dieta i els confereix sabor i aroma. Tanmateix, la seva presència en alguns productes càrnics i en begudes com el vi, la sidra o la cervesa, pot causar seriosos problemes a la indústria. És per això que cal desenvolupar mètodes per detectar ràpidament la seva presència.