POLÍTICA TERRITORIAL | 17/11/2004  Ruralcat

El DARP dóna suport a la creació d¿un escorxador transfronterer a la Cerdanya

El departament d'Agricultura donarà suport a la creació d'un escorxador transfronterer entre Catalunya i França en una ubicació encara per concretar de la comarca de la Cerdanya. Així ho ha anunciat el conseller Siurana en el marc de l'experiència "Viure el territori".

El conseller d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, Antoni Siurana, ha indicat en la seva visita a La Seu d'Urgell que la construcció d'aquest nou escorxador és una iniciativa del consell comarcal de la Cerdanya, que s'ha posat en contacte amb la part francesa d'aquesta comarca i que ja compta amb el vistiplau del Govern francès. Segons les previsions del conseller, aquest escorxador transfronterer, que substituiria als actuals de Puigcerdà i Bourgmadame, podria estar en marxa d¿aquí uns tres anys. El president del consell comarcal de la Cerdanya i alcalde de Bellver, Joan Pous, ha indicat que l'escorxador ajudarà al petit comerç i als ramaders de la zona, que no s¿hauran de desplaçar com fins ara a Puigcerdá. La inversió necessària per a la construcció de l'escorxador, que abastarà bestiar oví, boví i porcí, encara no s'ha concretat, però sí s'ha elaborat ja un estudi de viabilitat i informes sanitaris i jurídics que són favorables a aquesta iniciativa, que serà pionera a Espanya, segons Pous.

Visites territorials

Aquesta trobada al Pirineu és la primera d¿una experiència batejada amb el nom "Viure al territori", amb la que el conseller va iniciar el passat 16 de novembre un seguit de visites territorials amb l¿ànim de donar a conèixer el valor estratègic que l¿agricultura, la ramaderia i la pesca tenen a Catalunya i promocionar els productes locals. Els objectius que es volen aconseguir són interessar-se per la realitat quotidiana de la gent del món rural, explicar "in situ" les iniciatives i els programes dirigits a la Catalunya rural, conèixer de primera mà les activitats que es duen a terme en l¿àmbit de l¿agroalimentació a Catalunya, difondre les iniciatives rurals no estrictament agràries, promocionar els productes alimentaris de qualitat, i divulgar les activitats de l¿agroindústria catalana, la transferència tecnològica i recerca relacionades amb el món agrari. En aquest sentit, Siurana ha sopat amb diversos ramaders que produeixen carn ecològica de la comarca de la Cerdanya. També ha visitat l'Escola de Capacitació Agrària de La Seu d'Urgell, una casa rural de nova creació en el municipi de La Vansa i Fórnols i el poble d'Ossera, on dues iniciatives privades de producció de formatges de cabra i una herboristeria han contribuït a recuperar aquest nucli, que corria el perill de quedar abandonat. Segons el conseller, "tant la indústria com el turisme funcionaran si abans funciona el sector agrari de la zona" ja que "fa falta que el sector productiu, vinculat al territori i al medi ambient, sigui fort per tal que la resta d¿activitats puguin desenvolupar-se amb normalitat".