El sector agroalimentari demana un pacte social per prevenir els accidents laborals
Els assistents al II Congrés Nacional de Prevenció de Riscos Laborals en el sector agroalimentari han establert unes fites a aconseguir en un futur immediat, per tal de millorar la situació d'un sector on els accidents laborals sovint queden amagats a les estadístiques com accidents de trànsit o altres.
Les principals conclusions a les que ha arribat el congrés són:
- La necessitat de disposar d'un observatori que permeti mesurar i conèixer realment la sinistralitat del sector i les causes que la provoquen per tal de poder-les atacar eficaçment.
- L'obligació de la instal·lació d'estructures de protecció per a tot tipus de tractors i usuaris, és a dir, que no només afecti als treballadors per compte aliè, obligats per llei a posar-les en pràctica, sinó que es faci extensiu a empresaris autònoms.
- Establir programes d'implantació de la prevenció en l'àmbit rural, habilitant quan calgui els mitjans per garantir la participació activa de la dona en l'establiment i desenvolupament d'aquestes polítiques.
- La necessitat de treballar per a obtenir una regulació específica en el sector agrari que tingui en compte les seves particularitats.
- Entendre que els serveis mancomunats són la modalitat de gestió de prevenció més idònia per al sector agrícola, ramader i indústria agroalimentària, atenent a la seva especialització i exclusivitat.
- Iniciar plans de divulgació i informació per implantar la cultura preventiva amb missatges clars, directes i senzills.
- Establir sistemes personalitzats de control i seguiment de formació i informació per als treballadors del sector.
- Aconseguir un compromís amb els mitjans de comunicació perquè aquests, en el moment de donar a conèixer els sinistres laborals, col·laborin en funcions pedagògiques, indicant les causes dels accidents i les solucions que existeixen per evitar-los.
- Cal tenir molt clar que les baixes laborals mai són ni rendibles ni productives i, per tant, només resten competitivitat a les empreses. Per això, qualsevol actuació en prevenció ha de ser considerada com una inversió de futur, ja que la salut és un valor massa valuós per perdre-la.
- És necessari insistir en la consideració i el tractament dels treballadors agraris, sigui el que sigui el seu règim d'afiliació i origen, en condicions d'igualtat amb la resta de treballadors.
- Finalment, és necessari treballar per aconseguir un pacte social entre tots els agents implicats en els temes de prevenció de riscos laborals en l'empresa agrària i agroalimentària, perquè en els convenis col·lectius es tracti aquest tema com a prioritari.