AJUTS GASOIL | 11/11/2004  Ruralcat

La UE anul·la part dels ajuts pel gasoil concedits per Espanya l'any 2000

El Tribunal de Justícia de Luxemburg ha donat suport a l'anul·lació de part de les ajudes que Espanya va concedir als seus agricultors l'any 2000 en compensació pels alts preus dels carburants, per considerar-les incompatibles amb el mercat comú.

Sortidor de gasoil

Els jutges comunitaris han desestimat un recurs presentat pel govern espanyol contra una decisió de la Comissió Europea de 2002, en la qual demanava a Espanya que anul·lés i recuperés part d'aquestes dotacions. Els suports considerats il·legals són ajudes en forma de crèdits bonificats i garanties als titulars d'explotacions agràries, així com la pròrroga als anys 2000 i 2001 dels beneficis fiscals aplicables en l'IRPF a la transmissió de determinades finques. Espanya va atorgar l¿any 2000 ajudes per valor de 342 milions d'euros per als agricultors i pescadors afectats per l'encariment de carburants. A més, incloïen crèdits tous per als agricultors per valor de 210 milions d'euros. La CE va dir que els préstecs, així com els avantatges fiscals per transmissió d'explotacions eren "controvertits" i incompatibles, mentre que, per contra, va considerar legals altres modificacions en l'impost sobre la renda i l'IVA, i els beneficis en favor de les cooperatives agràries. La ministra d'Agricultura, Elena Espinosa, ha afirmat que el seu primer objectiu és tractar que no repercuteixi en el sector i que tractaran d'ajudar als agricultors i ramaders, i va qualificar la situació de "bastant greu". Tot i que el MAPA està a l'espera que arribi la comunicació oficial per valorar la quantia de les mateixes, "són vàries les anualitats afectades" i també pot afectar al Ministeri d'Economia i Hisenda, ha dit Espinosa.

Els agricultors responsabilitzen el Govern

Les organitzacions professionals agràries i les cooperatives agràries asseguren que la devolució sol·licitada és responsabilitat del Govern, per la qual cosa els agricultors no l'assumiran. Per a la Confederació de Cooperatives Agràries d'Espanya (CCAE) no ha estat cap sorpresa aquesta decisió perquè els crèdits tous no solen ser acceptats per la Comissió i considera que la clau estarà en com el Govern gestioni la devolució. El president de l'Associació Agrària de Joves Agricultors (ASAJA), Pedro Barat, ha indicat que es tracta d'una responsabilitat institucional i que els agricultors no estan en disposició de reemborsar ni un euro. Per la seva banda, el secretari general de la Coordinadora d'Organitzacions d'Agricultors i Ramaders (COAG), Miguel López, ha recordat que la seva organització no va signar l'acord l'any 2000. El secretari general de la Unió de Petits Agricultors i Ramaders (UPA), Lorenzo Ramos, ha apuntat que el sector agrari va acceptar les mesures proposades pel govern, consensuades per tres Ministeris, confiant en la seva legalitat i considera que la Unió Europea hauria d¿entendre que han estat necessàries.

Ajudes d¿enguany

Espinosa ha aprofitat per destacar que el Govern no vol cometre cap error en les ajudes que pròximament s'aprovaran per pal·liar la pujada del gasoil i que això explica la seva insistència que les mesures han de ser compatibles amb la UE. En aquest sentit, ha dit que totes les iniciatives que l'Executiu ha presentat s'han realitzat "sota el més absolut respecte a la normativa comunitària" i d'aquí, que moltes vegades no es puguin atendre determinades demandes, perquè hi ha risc d'entrar en un procés similar al de l'any 2000.