PREMIS AL SECTOR PORCÍ | 11/11/2004  Ruralcat

32 explotacions porcines catalanes opten als XI Premis Porc d'Or 2004

La ciutat de Vic acull la XI edició dels premis Porc d'Or, que s'ha constituït com un referent del sector i és una cita anual obligada per a la indústria porcina. Enguany, 79 explotacions de tot l'estat es reparteixen les 120 nominacions, de les que sorgiran els 47 premiats. El 40 per cent d'aquestes explotacions són catalanes, un total de 32.

Mostra de l'estatueta del premi Porc d'Or

Font: Ajuntament de Vic

Les explotacions seleccionades pertanyen a vuit comunitats autònomes. Catalunya, amb 49 nominacions, i Aragó amb 43, són les regions amb major nombre de nominacions, seguides per Navarra, amb 12. Castella i Lleó, Castella ¿ La Manxa, València, Múrcia i Galícia completen la llista de territoris. Segons els organitzadors, aquests any s'han presentat al premi les 900 ramaderies inscrites a la Base de Dades del Porcí Espanyol, de les quals s'han seleccionat les 120 millors per ser nominades. Les explotacions opten a 47 premis, ordenats per categories segons la seva dimensió, i valorades segons paràmetres de productivitat i rendiment de l'explotació, com el nombre de garrins per truja, l'índex de garrins nascuts vius per truja o l'interval entre parts. El jurat compost per personalitats de prestigi a la indústria, la investigació ramadera i l'administració, determinarà els guanyadors d'un Porc d'Or d'or, un de plata i un de bronze per cada criteri i cada categoria.

Una proposta de l'IRTA per premiar el sector

Els premis Porc d'Or van néixer l'any 1994 com una iniciativa de l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA) per premiar els esforços de la indústria porcina, que aleshores afrontava uns reptes i transformacions importants. Els organitzadors del certamen apunten que als anys 90, el sector porcí va haver d'afrontar noves demandes productives, canvis en la legislació mediaambiental i en els hàbits alimentaris, així com nombroses crisis, que va anar superant amb professionalitat, esforç i utilització de millors tècniques de producció. Actualment, Catalunya lidera el sector porcí a l'Estat espanyol. El desembre de 2003, la cabana catalana era de 6.204.000 animals, un 25,8 per cent del cens total de tot l'Estat.