FESTA DEL VI NOVELL | 11/11/2004  Ruralcat

L'INCAVI aposta per crear un nou model de promoció del consum del vi de Catalunya

En la Festa del Vi Novell celebrada ahir al Palau de la Generalitat, el director general de l¿Institut Català de la Vinya i el Vi, Joan Aguado, va afirmar que s¿ha aconseguit situar Catalunya com el primer productor d¿Espanya de vi de qualitat amb una producció de més de 180 milions d¿ampolles de vi.

Cartell de la Festa del Vi Novell 2004. Foto: DARP

Cartell de la Festa del Vi Novell 2004. Foto: DARP

Durant la celebració de l¿acte, Aguado va recordar que el vi i el cava representen el tercer sector més important de la indústria agroalimentària catalana amb uns ingressos d¿explotació que superen els 1.100 milions d¿euros i unes vendes netes de més de 1.000 milions d¿euros anuals. El titular de l¿INCAVI va dir que Catalunya ocupa el primer lloc de vendes, amb un total del 23% respecte el total de vendes del conjunt de l¿Estat espanyol, i pel que fa al comerç exterior, Catalunya exporta més de 260 milions d¿ampolles de vi i cava, a més de 140 països, sobretot d¿Europa, Amèrica i Àsia. Aguado també va afirmar que des del Departament d¿Agricultura, Ramaderia i Pesca mitjançant l¿INCAVI, s¿ha fet una important aposta per la promoció dels vins catalans. En aquest sentit, Aguado va explicar que ja s¿està treballant en aquesta direcció i que prova d¿això són les actuacions que s¿estan duent a terme, com l¿ampliació a l¿Administració local a l¿accés del programa Leader per tal de participar en la millora de les rutes del vi i les Mostres de vins i caves per tot el territori (Campanya institucional "Catalunya País de Vins", l¿exposició Univers del Vi al Fòrum de les Cultures i la organització de la Mostra de vins i caves de Catalunya). D¿altra banda, el Conseller en cap de la Generalitat, Josep Bargalló, que va presidir l¿acte, va elogiar el sector vitivinícola de Catalunya per "l¿excel·lent tasca realitzada en la millora de la qualitat dels vins catalans". A més, Aguado va explicar que, conjuntament amb el sector, s¿està preparant el Pla estratègic del sector vitivinícola a Catalunya, d¿acord amb la resolució unànime del Parlament, i que s¿està treballant per deixar enllestit i depurat el Registre de Vinyes de Catalunya com a eina fonamental per poder fer un seguiment del sector.

Homenatge al vi novell

La Generalitat de Catalunya homenatja, cada 11 de novembre, el vi novell en una diada esperada per viticultors, enòlegs, elaboradors i consumidors, ja que celebren la fi del cicle vitivinícola i les característiques del vi novell donaran primícies de com serà el vi de la collita 2004. Durant la celebració, la colla castellera Vila de Gràcia va penjar una branca de pi al balcó del Palau de la Generalitat, simbolitzant l¿arribada del vi novell a les llars catalanes. Tradicionalment, els cellerers penjaven a la porta del seu comerç una branca de pi quan tenien vi novell. D¿aquesta manera, els seus clients sabien que ja podien degustar el primer vi de l¿any. La Festa del Vi Novell és també un homenatge a personalitats que han destacat durant l¿any per la seva trajectòria ja sigui en el terreny polític, social o cultural, com en el terreny de la gastronomia o la viticultura. Aquestes personalitats són les encarregades d¿espinjolar la bóta i degustar el primer vi novell junt amb el Conseller d¿Agricultura, Ramaderia i Pesca, Antoni Siurana, el director general de l¿INCAVI, Joan Aguado, i els Mestres Cellers. Espinjoladors
  • Natalia Via Dufresne, medallista olímpica en vela a Atenes 2004
  • Enric Massip, exjugador d¿handbol del FC Barcelona
  • Guardonats del Vi Novell
  • Ismael Pardos, cuiner del restaurant La Vinya del Senyor i presentador del programa Cuina per solters de TV3 i col·laborador a El Club de TV3.
  • Xavier Grasset, periodista
  • Restaurant Carmelitas de Barcelona per tenir una carta de vins amb només referències de les Denominacions d¿Origen catalanes.
  • Memorial Grimmi
  • Santi Amigó, propietari del restaurant Cal Xim de Sant Pau d¿Ordal. La carta de vins del seu restaurant va quedar la segona a Espanya en un concurs de cartes de restaurants.

  • Es van degustar els vins novells dels cellers Covinosa, Gramona, Vega de Ribes, Covides, Cooperativa de Sarral, Celler del Masroig i Ferret i Mateu.