COMERÇ INTERNACIONAL | 08/11/2004  Ruralcat

La UE es queixa davant l'OMC de les sancions d'EE.UU. i Canadà a productes europeus

La Unió Europea ha iniciat un litigi davant l'Organització Mundial del Comerç (OMC) contra les sancions que els Estats Units i Canadà imposen als productes europeus, en represàlia per la prohibició comunitària al boví amb hormones.

Productes europeus

Segons ha recordat la portaveu europea de Comerç, Arancha González, la normativa comunitària sobre hormones va ser modificada l¿any 2003 mitjançant una Directiva, després que la UE perdés un litigi per aquest motiu amb l'OMC, mentre Canadà i EEUU han mantingut les seves sancions. Aquestes represàlies consisteixen en l'increment d'aranzels per a un seguit de productes per valor de 90,5 milions d'euros, en el cas d'EEUU, i 7,22 milions d'euros en el cas de Canadà. Les sancions afecten als enviaments comunitaris de carn de boví, porcí, pernil, formatge, cebes, tòfones, pastanagues, sucs, mostassa o tèxtils, entre d¿altres, i s'apliquen des de 1999.

S'obre un procés de consultes oficials

La UE ha presentat la seva queixa davant l'OMC mitjançant una sol·licitud de consultes oficials amb Canadà i EEUU dins del sistema de regulació de diferències. En un termini de 60 dies es desenvoluparan aquestes consultes, abans que aquest assumpte es porti a un grup especial, que dictaminarà una solució vinculant sobre el contenciós. La portaveu ha assenyalat que una vegada obert el procediment a Ginebra, trigaria uns vuit o nou mesos en resoldre's i que la Comissió espera que finalment l'OMC digui que s¿han d¿acabar les sancions.

EE.UU. no entén la queixa europea

El portaveu de l¿Oficina del Representant de Comerç dels Estats Units, Richard Mills, ha assenyalat que "no entenem com els europeus diuen que estan complint les nomes de l¿OMC quan la prohibició europea es manté i segueix sense tenir el suport de cap base científica". En aquest sentit, ha dit que "els nivells d¿hormones que els preocupen són 50 vegades menys que el nivell de consum diari acceptable i representa una minúscula fracció del que té un ou o un got de llet".

La UE va perdre un litigi amb l'OMC per la mateixa prohibició

El comissari europeu de Comerç, Pascal Lamy, ha manifestat que "res justifica" que es mantinguin les represàlies a les empreses europees que exporten a Canadà i EEUU. Quan la UE va perdre el seu litigi l¿any 1998, l'OMC va dir que la prohibició no estava basada en una anàlisi de riscos científic i, des de llavors, s'han fet avaluacions i anàlisis per part d'institucions independents a la CE, que van portar a que s'aprovés una nova legislació comunitària, segons la portaveu. L¿any 2003, la UE va aprovar aquesta regulació que prohibeix una hormona de creixement, l¿"oestradiol", de forma permanent i que veta provisionalment unes altres cinc hormones, fins que hi hagi més informació científica. Aquests canvis van ser notificats a l'OMC però Canadà i EEUU van rebutjar posar fi a les seves represàlies. Les restriccions actuals "estan en conformitat amb les nostres obligacions internacionals. Hem modificat la nostra legislació basant-nos en una avaluació científica profunda dels riscos", segons Lamy. Ha afegit que "l'OMC és el fòrum adequat per resoldre disputes comercials en lloc mantenir sancions unilaterals".