R+I | 06/03/2014  RuralCat/CSIC

El CSIC desenvolupa taronges més riques en antioxidants

Aquestes taronges tenen més b-carotè i augmenten en un 20% la capacitat antioxidant del suc respecte a les tradicionals. La tècnica utilitzada combina un procés en el qual s'avança la floració i s'obtenen taronges en uns quatre mesos

Els resultats de l'estudi, realitzat per investigadors de l'Institut de Agroquímica i Tecnologia d'Aliments del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), l'Institut Valencià de Investigacions Agràries i l'empresa de base tecnològica del CSIC Biopolis, han estat publicats a la revista Plant Biotechnology Journal.

El treball dels investigadors ha consistit a transformar plantes de taronja dolça perquè es bloquegi l'expressió d'un gen endogen que codifica el b-carotè hidroxilasa. Aquest enzim està involucrat en la conversió de b-carotè a xantofil·les, responsables del color ataronjat a les taronges. Simultàniament, s'ha sobreexpressat un gen regulador, el CsFT, que és clau en la transició de la floració i, així, s'avança la floració de la planta. El resultat és que en menys temps s'ha pogut obtenir fruits que acumulen major contingut en b-carotè.

Les taronges obtingudes en aquest treball presenten un color groc intens (golden), i fins a 36 vegades més b-carotè en la polpa, precursor de la vitamina A, que les tradicionals. A més, s'han realitzat experiments que han demostrat que el efecte antioxidant dels sucs d'aquestes taronges s'augmenta en un 20% respecte els fruits control.

Les taronges contenen una gran quantitat d'antioxidants amb propietats saludables, com els carotenoides, la vitamina C i altres metabòlits, com els flavonoides i els polifenols. Moltes d'aquestes molècules vegetals s'han relacionat amb una protecció antioxidant i la prevenció de malalties degeneratives.

Els carotenoides són els principals pigments responsables del color de la pell i de la polpa dels fruits cítrics i contribueixen enormement al valor nutricional i antioxidant d'aquests. Encara que els cítrics són una font rica i complexa de carotenoides, la majoria de les varietats de taronja acumulen principalment xantofil·les, que representen més del 90% del total dels carotenoides. Per contra, els nivells d'altres carotenoides nutricionalment importants com el b-carotè són considerats deficients en aquestes varietats. A més de ser el precursor més important de la vitamina A, un gran nombre d'estudis epidemiològics i de laboratori (in vitro, animal i cultiu cel·lular) han suggerit que el b-carotè ofereix protecció contra certes malalties degeneratives relacionades amb l'edat com alguns tipus de càncer del tracte aerodigestiu, diabetis tipus 2 i malalties coronàries.

 

Referència bibliogràfica:

Elsa Pons, Berta Alquézar, Ana Rodríguez, Patricia Martorell, Salvador Genovés, Daniel Ramón, Maria Jesús Rodrigo, Lorenzo Zacarías i Leandro Peña. "Metabolic engineering of b-Carotene in orange fruit increases its in vivo antioxidant properties". Plant Biotechnology Journal. DOI : 10.1111/pbi.12112