SANITAT ANIMAL | 07/11/2004  Ruralcat

El MAPA modifica les mesures de protecció contra la Llengua blava

El Ministeri d'Agricultura ha publicat al Butlletí Oficial de l'Estat l'Ordre APA/3605/2004, que actualitza les zones de restricció de moviment d'animals i de seguretat com a mesura de protecció contra la Llengua blava.

Aspecte de la llengua d'un animal afectat per Llengua blava

Font: CReSA

D'aquesta manera, es substitueix l'Ordre publicada el passat 23 d'octubre, ja que les condicions de la malaltia han canviat. Amb la publicació d'aquesta nova Ordre també es té en compte el ramat equí, amb la possibilitat de traslladar-lo dins les zones de restricció i seguretat, sempre que sigui desinfectat i que el transport es realitzi en horari nocturn. La redefinició de la zona de restricció queda de la següent manera:
  • Afecta a les Comunitats Autònomes de Balears, Extremadura i les ciutats de Ceuta i Melilla.
  • A Andalusia, estan dins aquesta zona les províncies de Cadis, Màlaga, Huelva, Sevilla i Còrdova, així com les comarques veterinàries de Jaén i Andújar.
  • A Castella ¿ La Manxa, es veuen afectades les comarques veterinàries de Oropesa, Belvís de la Jara, Talavera de la Reina i Los Navalmorales a la província de Toledo. A més a més, a la província de Ciudad Real, les comarques de Horcajo de los Montes, Piedrabuena, Almadén i Almodovar del Campo.
Pel que fa a la zona de seguretat les zones afectades són:
  • A Andalusia, les províncies de Granada, Almeria i les comarques de Jaén no incloses a la zona restringida.
  • A Castella ¿ La Manxa, la província d'Albacete i les comarques veterinàries de Toledo i Ciudad Real no incloses a la zona de restricció.
  • A Castella Lleó, les comarques d'Arenas de San Pedro, Candela i Sotillo de la Adrada, a la província d'Àvila.
La resta de territori nacional queda sota la consideració de zona lliure.

Nous casos a Huelva i Ceuta

En el darrers dies, el Laboratori Central de Veterinària d'Algete ha confirmat un focus primari de Llengua blava a El Rocío de Almonte (Huelva), amb 10 ovelles mortes i unes altres deu sacrificades d'un total de 1.700 caps de bestiar. A la mateixa zona s'ha iniciat una vacunació d'urgència a la finca "Matalagrana", on, segons el seu propietari, hi ha més de 300 caps de ramat afectats, a més dels 80 ja sacrificats. A Ceuta, els serveis veterinaris han descobert 20 caps de bestiar oví i caprí, a més d'un cérvol, afectats per la Llengua blava. Aquest fet ha obligat a prendre mostres de sang a tot el ramat de la ciutat, uns 500 caps de bestiar.