El Govern d'Aragó sacrificarà dos vedells procedents de granges holandeses amb dioxines
El departament d¿Agricultura del Govern d¿Aragó ha "localitzat, immovilitzat i estan pendents d¿anàlisi" dos vedells, a Tauste i Utebo (Saragossa), procedents d¿una de les 162 granges d¿Holanda que es troben clausurades després de detectar-se un excés de dioxines a la llet.
Vaques frisona a l¿estable
Es tracta de dos vedells de raça frisona, de menys de dos mesos d¿edat, que van arribar a a Catalunya i posteriorment es van traslladar a les dues localitats aragoneses a mitjans de setembre. L¿origen de l'alarma és la detecció a Holanda d¿un excés de dioxines a la llet produïda pels animals d¿una de les 162 explotacions que, preventivament, s¿han tancat. Les vaques d¿aquestes granges havien estat alimentades amb pinso contaminat a base de pell de patates en contacte amb argila. També s¿han tancat 8 granges a Bèlgica i 3 a Alemanya.
S'activa la Xarxa d'Alerta Ràpida
Segons ha informat la directora general de Ramaderia del MAPA, Maria Echevarria, no hi ha cap motiu d¿alarma gràcies al sistema comunitari de la Xarxa d¿Alerta Ràpida, segons el qual un país comunitari informa "ràpidament" d¿un possible risc per a la salut humana o animal a la Comissió Europea que ho comunica a la resta d¿Estats membre perquè verifiquin si existeix aquest problema al seu territori. "Es tracta d¿aplicar el principi de precaució, ja que no existeix risc per a la salut humana ni possibilitats de contaminació a la resta d¿animals", ha explicat el secretari general tècnic del Departament d¿Agricultura i Alimentació del Govern aragonès, José antonio Guzmán. La CE ha comunicat que un cop Holanda va descobrir l¿excés de dioxines a les granges, la legislació europea estableix que s¿ha de fer una "traçabilitat" o rastreig del producte en totes les fases de la cadena alimentària. Per aquest motiu, la ministra d¿Agricultura, Elena Espinosa, ha donat un missatge tranquilitzador. "Gràcies als programes de traçabilitat podem saber l¿origen de tots els caps de bestiar que arriben a Espanya i les explotacions tancades a Holanda estan perfectament aïllades i en procés d¿anàlisi", ha declarat.
Argila per determinar la qualitat d¿un tubèrcul
La dioxina és una substància química que es forma en processos de combustió i està considerada cancerígena, tot i que només després d¿exposicions o consums prolongats. Es concentra sobretot a les granges dels animals bovins, la llet, les aus i el peix, i pot tenir efectes cancerígens. La finalitat del contacte d'aquestes patates de l'empresa McCain amb l¿argila és comprovar si aquestes són adequades per fregir i, per això, quan estan netes se sotmeten a un bany d¿argila. Si els tubèrculs s¿enfonsen són aptes per fregir i els que floten no. No obstant això, les autoritats han precisat que la dioxina no s¿ha localitzat al tubèrcul i, per tant, ni el consum de la llet ni de les patates suposa cap risc per a la salut.