AJUTS | 03/02/2020  Ruralcat

Obert el període per presentar la Declaració Única Agrària (DUN) de 2020

Catalunya lidera a nivell europeu l’aposta per la transparència, facilitant l’accés i la disponibilitat de totes les dades declarades en la DUN per a qualsevol ciutadà.

El període de sol·licitud d’ajuts de la PAC finalitzarà el 30 d’abril

El període de sol·licitud d’ajuts de la PAC finalitzarà el 30 d’abril

Ja està obert el període de presentació de la DUN 2020, a través de la qual es podrà sol·licitar els ajuts de la Política Agrària Comuna (PAC) de l’any 2020 i realitzar altres tràmits al Departament d’Agricultura.

Amb el sistema informàtic que es va començar a utilitzar l’any passat, s’ha aconseguit disposar d’una eina més àgil, més moderna, més connectada, més flexible, i amb més funcionalitats.

Durant tot l’any 2019 s’ha disposat de les dades de les explotacions per part dels agricultors, ramaders, i entitats col·laboradores, i s’ha pogut actualitzar les dades de les seves explotacions, incorporant els canvis en el moment que aquests es produïen.

Aquest any s’incorporen nous tràmits, com el de canvis de titularitat en el Registre Vitícola de Catalunya durant tot l’any, així com la presentació de les memòries dels ajuts de competitivitat que fins ara es presentaven en paper.

Com a novetats d’aquest any 2020, cal remarcar que després de l’extraordinària experiència amb els controls per monitoratge al Delta de l’Ebre, amb imatges Sentinel II i la utilització d’Intel·ligència Artificial, enguany s’ampliarà a més zones (tota la zona arrossera de Catalunya, i la zona de la Segarra).

En relació als ajuts del Contracte Global d’Explotació (CGE), per a aquest 2020, cal subratllar que el DARP convoca aquests ajuts per sisè any consecutiu dins del període de programació 2014–2020. En l’àmbit dels ajuts de competitivitat, destacar tràmits que s’incorporen, com el fet que les memòries de les inversions es poden incloure dins del tràmit telemàtic de la DUN, així com les sol·licituds de pagament. Quant als ajuts de sostenibilitat cal destacar que per a aquelles línies d’ajut que haguessin finalitzat compromisos l’any 2019, s’habilita l’opció voluntària de pròrroga, per la majoria d’ajuts agroambientals.

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) continua apostant per les noves tecnologies, i enguany potenciarà l’ús d’eines com FOTODUN per a facilitar els controls als beneficiaris.

Pel que fa a terminis, el període de sol·licitud d’ajuts de la PAC s’ha iniciat l’1 de febrer i previsiblement finalitzarà el 30 d’abril amb període de modificacions fins el 31 de maig.

Cal recordar que Catalunya rep en concepte d’ajuts directes i ajuts del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) més de 367 M€ procedents de la PAC.

Font: DARP