DENOMINACIONS D'ORIGEN | 04/11/2004  Ruralcat

Catalunya presenta les seves DO al I Saló de Denominacions d'Origen i d'Espanya

Del 8 al 10 de novembre el recinte firal de Vigo (IFEVI) acollirà el I Saló de Denominacions d'Origen i Delicatessen d'Espanya, en el que Catalunya presenta una mostra dels 29 productes que té amb distintiu d'origen i qualitat agroalimentària.

Avellanes amb denominació d'origen

Font: DARP

El Principat és la segona Comunitat Autònoma en nombre d'aquests tipus de productes, només superada per Andalusia, amb 34, i seguida per Castella i Lleó, 27, i Castella-La Manxa amb 22. Un total de 12 Comunitats Autònomes seran presents a la mostra, on també es podran trobar productes de les regions portugueses de l'Alentejo, Ribadetejo i Douro. A més de les CC.AA ja esmentades, també participaran País Basc, Cantàbria, Extremadura, La Rioja, Aragó, Navarra, Astúries i Galícia. A més de la mostra de productes i diversos seminaris sobre denominacions d'origen, el sommelier gallec i premi Nas d'Or 2004, Xoan Cannas, oferirà una xerrada dimarts a la tarda, amb el títol Noves tendències del vi a Espanya. Segons Ana Montenegro, directora del saló, "serà una cita important a nivell nacional, ja que les denominacions tenen un pes cada vegada major en la indústria de l'alimentació i en el propi consumidor. Els productes amb denominació han aconseguit incrementar les exportacions i el valor de molts productes i obren les portes al mercat internacional".

El "boom" de les Denominacions d'Origen

En els darrers dos anys s'ha produït un increment significatiu de denominacions a Espanya, sobretot de Denominacions d'Origen. El Ministeri d'Agricultura té reconegudes 250 denominacions o marques de qualitat, on predominen les DO. Aquesta xifra representa un increment del 72,4% respecte l'any 2002. Actualment hi ha reconegudes 19 categories de productes amb el sistema de denominació d'origen: vins, begudes espirituoses, formatges, olis d'oliva verge, pernils, arròs, llegums seques, pebrots, espàrrecs, fruites, envinagrats vegetals, carns fresques, embotits curats, mel, turró, salaons de carns, condiments i espècies, hortalisses i varis. A Catalunya hi ha reconeguts 29 productes amb els distintius de Denominacions d'Origen Protegides, Denominacions Geogràfiques, Indicacions Geogràfiques Protegides i Marques de Qualitat.