TRICENTENARI | 07/03/2014  RuralCat/DAAM

Presenten el pa i el pastís del Tricentenari

El pa és petit, rodó i porta dibuixada una creu amb farina. El pastís és de pa de pessic amb ametlla, mel i albercoc. Ambdós s'inspiren en els productes i les elaboracions artesanals de fa tres segles

El pa del Tricentenari. Font: DAAM

El pa del Tricentenari. Font: DAAM

Aquests productes són fruit d’un conveni de col·laboració entre el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) de la Generalitat de Catalunya i la Federació Catalana d’Associacions de Gremis de Flequers i la Federació Catalana de Pastisseria.

 

El Pa del Tricentenari

 

Aquest pa neix a l’Escola del Gremi de Forners de Barcelona gràcies a un treball de recerca sobre els cereals i els processos d’elaboració que s’utilitzaven al segle XVIII.

Es tracta d’un pa petit i rodó, saborós, fet amb farines similars a les que s’usaven a l’epoca, amb una llarga fermentació i sobretot amb una cocció molt lenta, de 50 minuts aproximadament, porta un dibuix realitzat amb farina en forma de creu que recorda la moneda d’aquella època, el croat, creada per Pere XXI El Gran (1276-1285) com a moneda forta de plata i d’acord amb els patrons europeus.

L’elaboració d'aquest pa s’inicia per a commemorar els actes del Tricentenari, però neix amb la voluntat que perduri com a producte habitual en les fleques de Catalunya, atès que és un pa que les identifica amb el país, perquè recorda una data històrica, i amb els consumidors, perquè tenen l’oportunitat de consumir un pa que és la imatge fidel del que s’elaborava antigament.

 

El pastís del Tricentenari

 

Elaborat per l’Escola de Pastisseria del Gremi de Barcelona, es tracta d’un pa de pessic amb ametlla, mel i albercoc, decorat amb trossos d’albercoc i ametlla sencera, i inspirat en les receptes de rebosters de l’època, per a recordar els dolços elaborats aleshores. Els antecedents escrits de què disposa l’Escola de Pastisseria del Gremi de Barcelona daten de l’any 1800. El llibre Manual de Reposteros ja indica l’elaboració de les "coques amb albercocs i ametlles”. Aquest fet també va en concordança amb les investigacions publicades per Alberto García Espuche, en la seva obra Drogues, dolços i tabac.

Els pastissers agremiats a algun dels quatre gremis que formen la Federació Catalana de Pastisseria (Gremi de Pastisseria de Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona) podran elaborar i vendre el pastís del Tricentenari a partir de la recepta original creada per l’Escola de Pastisseria del Gremi de Barcelona.