LLENGUA BLAVA | 28/10/2004  Ruralcat

La UE amplia les restriccions per llengua blava a més províncies espanyoles

Els experts de la UE tenen previst ampliar el nombre de províncies espanyoles afectades per restriccions comunitàries per evitar la propagació de la malaltia de la llengua blava, segons han informat fonts comunitàries.

Ovella afectada de costres orals per la llengua blava

Font: DARP

Els caps veterinaris dels països de la UE dictaminaran que les prohibicions a l'exportació de remugants vius s'apliquin, dins d'Andalusia, a Còrdova, Màlaga, Jaén, Huelva, Sevilla i Almeria; a les dues províncies d'Extremadura (Càceres i Badajoz) i dins de Castella - la Manxa, a Toledo, Ciudad Real, Conca i Albacete. Així mateix, estendran les restriccions a algunes àrees de Portugal situades a menys de 150 quilòmetres de llocs on s'han detectat focus de la epizoòtia. Les mesures consisteixen a prohibir l'exportació d'ovelles, cabres, vaques i altres remugants vius, així com el seu semen i òvuls, per prevenir el contagi de la llengua blava. Fins a ara, la UE havia restringit les exportacions només a les províncies de Cadis, Màlaga, de gairebé tota Sevilla, de part d'Huelva i de Còrdova. En canvi, el Govern espanyol ja va aplicar aquestes restriccions el passat 26 d'octubre mitjançant la publicació al BOE d'una Ordre Ministerial.

Suport a les mesures del govern espanyol

Les fonts han indicat que amb la decisió "es dóna un caràcter comunitari" a les mesures que està prenent el Govern espanyol per a evitar el contagi en la malaltia i "en la pràctica no hi ha novetats" perquè les autoritats espanyoles ja han paralitzat els moviments d'animals. Han explicat que els caps veterinaris dels Estats membres acordaran aquesta mesura aprofitant una reunió que se celebra a Brussel·les, doncs en principi no estava previst que la situació de la malaltia fos analitzada fins l'11 de novembre, en el Comitè Permanent de la Cadena Alimentària de la UE. L'ampliació de les restriccions comunitàries s'acordarà tenint en compte les províncies situades a uns 150 quilòmetres a la rodona de les explotacions en les hi ha hagut brots de la llengua blava.

Comencen les vacunacions a Andalusia

La Junta d'Andalusia té previst començar la vacunació de 65.000 caps de bestiar de les 40 explotacions afectades per la llengua blava, que es troben en un radi de 20 quilòmetres del focus inicial de Jimena de la Frontera, a Cadis. A més a més, la Junta ja ha rebut 550.000 vacunes procedents de Sudàfrica, que preveu aplicar a ramat oví, sempre que els caps de bestiar no estiguin malalts. Fins el moment hi ha 31 explotacions afectades a Cadis i 9 a Màlaga.