PRESSUPOSTOS UE | 27/10/2004  Ruralcat

La CE rebaixa en 221,5 milions d'euros la previsió de pressupost agrícola de 2005

La Comissió Europea ha presentat una carta de rectificació del seu avantprojecte de pressupostos en la qual rebaixa en 221,5 milions d'euros la previsió de despesa agrícola per a l'any 2005 i proposa que ascendeixi a 50.454 milions d'euros, enlloc dels 50.675,5 proposats anteriorment.

Sessió del Parlament Europeu a Brussel·les

Foto: Mediateca CE

La reducció s'ha fet perquè Brussel·les estima que farà falta desemborsar menys diners als sectors de llet i productes lactis (-367 milions d'euros), sucre (-146 milions) i oli d'oliva (-74 milions), respecte les previsions publicades abans de l'estiu. Brussel·les planteja un pressupost menor per a llet perquè les situacions "favorables" del mercat faran necessàries menys mesures a nivell comunitari. En sucre, es deu en part a les diferències en el canvi entre euro i dòlar. Tanmateix, aquests estalvis es veuen contrarestats per una major despesa en mesures de mercat per a cereals (+244 milions), fruites i hortalisses (+87,5 milions) i plantes tèxtils (+30 milions). Segons la carta de rectificació, la reducció de 221,5 milions afecta totalment a la despesa prevista per a les mesures de mercat de la Política Agrícola Comuna (PAC), com ara ajuts directes, que comptaran amb una partida de 43.613 milions d'euros. En el cas del desenvolupament rural, la CE manté el pressupost que va proposar inicialment, 6.841 milions d'euros.

En dubte l'aprovació de la rectificació

El ple del Parlament Europeu (PE) examinarà avui en primera lectura el projecte de la Comissió per als pressuposts del proper any. No obstant això, no està clar si l'Eurocambra estudiarà les últimes propostes en agricultura ja que en principi estava previst que examinés textos que va tractar dilluns la comissió de Pressuposts del PE, data en la qual la CE encara no havia aprovat la carta de rectificació.

Informació relacionada