TRANSGÈNICS A EUROPA | 26/10/2004  Ruralcat

Aprovada la venda del blat de moro NK603 a la UE per a consum humà i animal

La Comissió Europea (CE) ha aprovat la comercialització a la UE del blat de moro transgènic NK603 i el seu ús en l'elaboració d'aliments per a humans o pinsos, segons han informat fonts comunitàries.

David Byrne, comissari europeru de Sanitat

Font: Mediateca CE

Brussel·les ha autoritzat la venda en el mercat comunitari d'aliments, pinsos i, en general, d'ingredients alimentosos que continguin el blat de moro NK603 genèticament modificat, com ara fècules, olis i farines. La decisió, vàlida durant 10 anys, permetrà la comercialització d'aquest Organisme Genèticament Modificat (OGM) i els seus productes, però no el seu cultiu. Així, el blat de moro NK603 haurà de ser sembrat fora dels països de la Unió. La CE ha aprovat la part de la reglamentació que faltava, relativa a l'ús en aliments i pinsos, per tal que aquest OGM pugui ser venut en els països comunitaris. Al juliol Brussel·les ja va donar el vist-i-plau a la importació, el processat i la utilització d'aquest transgènic en pinsos, seguint la legislació ambiental de la UE. El NK603 ha estat autoritzat per la Comissió, després que en el Consell de Ministres de la UE no hi hagués una majoria suficient de països ni a favor ni en contra. Espanya s'ha abstingut. Aquest blat de moro, la comercialització del qual a la Unió va sol·licitar la multinacional nord-americana Monsanto, ha estat genèticament modificat per a augmentar la tolerància a l'herbicida "glyphosphato". Un dels diversos expedients plantejats davant la UE per a l'aprovació del NK603 va ser iniciat per l'anterior Govern espanyol en 2000. La CE ha manifesta, en un comunicat, que el blat de moro NK603 "ha estat objecte d'avaluacions profundes per determinar l'absència d'efectes adversos en la salut pública, sobre la base de les línies directrius internacionals". Aquest OGM ha rebut un codi identificador únic i ha estat sotmès a un mètode de detecció validat, amb la finalitat de permetre un etiquetatge i un seguiment conformes a les noves regles comunitàries".

Un sistema d'etiquetatge clar i estricte

El comissari europeu de Sanitat, David Byrne, ha manifestat que durant el seu mandat en l'actual equip de la CE "hem engegat un sistema clar i estricte per a l'ús de l'etiquetatge dels OGM, basat sobre opinions científiques clares". "Constatem que aquest sistema funciona en la pràctica i garanteix als consumidors les informacions que necessiten perquè puguin decidir si compren o no productes genèticament modificats", segons Byrne. El NK603 és el segon transgènic aprovat en la UE després que el passat mes de maig la CE acabés "la moratòria de facto" que va haver durant sis anys a l'autorització de nous transgènics. Amb aquest decisió s'eleva a 17 el nombre de transgènics permesos en la UE amb finalitats alimentàries.