VI | 12/02/2020  Ruralcat

Aprovada la Llei de la vitivinicultura que vol millorar la regulació del sector

El Parlament de Catalunya ha aprovat la nova Llei que millorarà la regulació del sector i l’actualitzarà segons la normativa europea.

La nova Llei també potencia el foment de l’enoturisme i la cultura del vi

La nova Llei també potencia el foment de l’enoturisme i la cultura del vi

El gran desenvolupament del sector vitivinícola i el fet que més del 90% dels vins catalans s’emparin en les dotze Denominacions d’Origen que hi ha a Catalunya fan que calgui perfeccionar els sistemes de garantia i control per protegir-ne la qualitat i augmentar la quota de mercat. Per aquest motiu, i per adaptar-se a la nova realitat i actualitzar-se segons la normativa europea, el Parlament ha aprovat la nova Llei vitivinícola de Catalunya.

Un dels objectius principals d’aquesta normativa és adaptar la Llei 15/2002, de 27 de juny, d’ordenació vitivinícola, a la normativa europea resultant de l’organització comuna del mercat (OCM) del vi i, en particular, al Reglament (UE) 1308/2013 del Parlament Europeu i del Consell, pel qual es crea l’organització comuna de mercats de productes agraris.

A grans trets, la Llei permet avançar en qüestions abans no regulades com ara les autoritzacions de plantació i replantació, el potencial vitícola i la creació del Catàleg de varietats. També es perfeccionen els sistemes de garantia i control en concentrar-se la inspecció en el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació i en l’INCAVI en matèria de verificació del compliment dels plecs de condicions per part dels cellers que emparen els seus vins a les diferents Denominacions d’Origen.

La nova Llei també potencia el foment de l’enoturisme i la cultura del vi per part de l’INCAVI, conjuntament amb altres departaments de la Generalitat, entitats i institucions. D’aquesta manera, es fa un pas més per posar en relleu el turisme del vi com un instrument important de connexió del consumidor amb els viticultors i cellers i de comercialització de producte.

Altres elements destacables de la Llei són aquells relacionats amb l’adaptació als efectes del canvi climàtic: per exemple, per facilitar l’adaptació de la viticultura, es pretén agilitar i facilitar la incorporació de noves varietats, especialment les recuperades i ancestrals, en el potencial vitícola català i fomentar l’agricultura de muntanya.

Aquesta Llei ha estat fruit d’un treball intens de consulta i consens amb el sector i representants de la societat civil.  

A Catalunya, hi ha una superfície de vinya de més de 50.000 hectàrees, un 30% de les quals són ecològiques. Hi ha més de 800 cellers i de 8.000 viticultors i viticultores. La indústria de fabricació de vins computa més de 4.800 treballadors, però el total del sector ocupa més de 25.900 treballadors, ja sigui a la vinya, als cellers o al sector dels serveis.  

La indústria vitivinícola, amb un volum de negoci anual proper als 1.500 milions d’euros l’any, constitueix el tercer sector agroalimentari de Catalunya i el 19,9% del sector del vi a l’Estat espanyol.

Font: DARP

Informació relacionada

El més llegit

Es publica la distribució general de la superfície de Catalunya de 2019

Butlletins d’informació fitosanitària per al mes de juliol

Es publiquen les dades de superfícies municipals de tots els conreus de Catalunya de la campanya 2019