OBSERVATORI FORESTAL | 14/02/2020  Ruralcat

El CTFC publica el primer directori de productors de plantes aromàtiques i medicinals de Catalunya

Tots aquests productors agrupen una superfície de 63 hectàrees de cultiu i 40 hectàrees de recol·lecció silvestre. Les principals espècies cultivades són la farigola, sàlvia, orenga i romaní.

Tots aquests productors agrupen una superfície de 63 hectàrees de cultiu i 40 hectàrees de recol·lecció silvestre (font: CTFC)

Tots aquests productors agrupen una superfície de 63 hectàrees de cultiu i 40 hectàrees de recol·lecció silvestre (font: CTFC)

D’acord amb l’Observatori Forestal Català, l’any 2019 es van registrar a Catalunya un total de 454 hectàrees de cultiu de plantes aromàtiques i medicinals, principalment de julivert com herba fresca i d’espècies aromàtiques herbàcies diverses destinades bàsicament a l’obtenció d’herba seca. Aquesta xifra indica que la superfície de cultiu de PAM s’ha multiplicat per quatre des del 2015, quan hi havia registrades 11,31 hectàrees de conreu.

Per tal de donar relleu a aquest sector, el Grup de Plantes Aromàtiques i Medicinals del CTFC, amb el finançament del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, ha elaborat una base de dades de la producció actual de plantes aromàtiques i medicinals a Catalunya, creuant dades pròpies i públiques, i fent una enquesta als productors identificats.

Fins al moment s’ha recollit informació de 45 emprenedors i empreses, localitzades principalment a la província de Lleida (40 %), seguits de Tarragona (22%), Barcelona (20%) i Girona (18%). La principal producció és el cultiu a l’aire lliure (87%), tot i que també hi ha bastant recol·lecció silvestre (36%), i una gran part elaboren productes finals (58%).

Tots aquests productors agrupen una superfície de 63 hectàrees de cultiu i 40 hectàrees de recol·lecció silvestre. Les principals espècies cultivades són la farigola (Thymus vulgaris), sàlvia (Salvia officinalis), orenga (Origanum vulgare) i romaní (Rosmarinus officinalis), mentre que les que es recol·lecten més són la farigola, romaní, saüc (Sambucus nigra) i herba de Sant Joan (Hypericum perforatum).

Un total de 38 de les empreses enquestades han volgut formar part del directori de productors de plantes aromàtiques i medicinals de Catalunya, que recull dades detallades de la seva activitat econòmica, de les espècies produïdes en cultiu o recol·lecció silvestre i dels productes finals elaborats.

Aquest directori públic permet realitzar cerques combinades per nom de l’empresa, comarca, tipus de producció (cultiu protegit, cultiu a l’aire lliure, jardí, recol·lecció silvestre, hort demostratiu), tècniques de producció (biodinàmica, ecològic, integrat, convencional, permacultura, hidropònic), equipament disponible (rentador hortícoles, assecador, destil·ladora, extractor, maquinària de processat d’herba seca, obrador, envasadora), activitat econòmica, espècies produïdes, tipus de matèria primera obtinguda (extracte, herba seca, herba fresca, oli essencial, planta en contenidor, planter) i productes elaborats.

La base de dades és oberta, pel que tots els interessats a forma-hi part poden contactar amb Eva Moré  o el telèfon 973481752.

Font: CTFC