La Generalitat denunciarà públicament les pràctiques fraudulentes
El DARP farà públics els noms de les empreses vitivinícoles que no respectin el reglament de la seva Denominació d¿Origen i recullin raïm d¿altres zones per incrementar les seves produccions.
Foto: INCAVI
Així ho ha anunciat el conseller Antoni Siurana, que ha assegurat que es respectarà la presumpció d¿innocència. La decisió, ha dit, "es posarà en pràctica quan finalitzin els expedients". Des de l¿INCAVI (Institut Català de la Vinya i el Vi) es continua treballant, intensificant els controls, per evitar aquesta pràctica.
El club dels 20
Siurana a fet aquestes declaracions durant la visita avui a migdia a les Bodegues Torres, a Pacs del Penedès, on ha presidit el dinar del ¿Club dels 20¿, que reuneix cada mig any les principals empreses de capital familiar d¿Espanya dels sector alimentari i de les begudes. De les vint, deu són firmes catalanes. Siurana ha lamentat durant la trobada la falta d¿entesa en els preus del raïm, recomanant que les negociacions comencin amb més temps per arribar al consens. El conseller ha dit que la Generalitat ha fet ¿un esforç enorme¿ per reunir la mesa interprofessional i entendre¿s en la qüestió dels preus, però ha afegit que en un mercat lliure el preu no el poden fixar les autoritats polítiques. Segons Siurana, el DARP ha procurat que ¿es reconegués la responsabilitat de cadascú en aquest tema¿ i que Unió de Pagesos, que agrupa la majoria dels productors, estàs disposat a firmar l¿acord de la mesa del raïm i el vi negre.
Diàleg per a la qualitat
Siurana ha dit també que és bàsic que viticultors, elaboradors i comercialitzadors no es vegin ¿com a adversaris, sinó com a col·laboradors necessaris¿. Si es vol ¿fer un producte excepcional i que el consumidor el valori¿, el sector vitivinícola ha de dialogar per decidir què fer amb el raïm que no es pugui vendre per falta de qualitat. En opinió del conseller, tot aquest raïm ¿s¿hauria de transformar en most o alcohol¿. Siurana ha insistit en recordar que la Generalitat sempre ha defensat el reconeixement del producte del viticultor, perquè ¿no podem pretendre que un viticultor no guanyi el preu de cost¿. Per al conseller, els Consells Reguladors s¿haurien d¿implicar a fons i apostar decididament per la qualitat. Si no és així, ¿sempre serà més fàcil fer quantitat en comptes de qualitat¿.