CONSELL D¿AGRICULTURA DE LA UE | 24/10/2004  Ruralcat

El Consell aprova el Pla d¿acció europeu per a l¿agricultura ecològica

El Consell de Ministres d¿Agricultura de la UE ha aprovat el "Pla d¿acció europeu per als aliments ecològics i l¿agricultura ecològica" que la CE va proposar el juny passat. Els productors europeus i les cooperatives han demanat que el Pla es posi en pràctica el més aviat possible.

Quadre d'aliments orgànics

Font: Scottish Executive

El comissari d¿Agricultura, Franz Fischler, va mostrar de seguida la seva satisfacció en finalitzar el Consell: "El fet que el Consell comparteixi la nostra anàlisi de la situació mostra que avui tenim una plataforma sòlida, on hi podem treballar i sobre la qual podem construir una política per a l¿agricultura ecològica", va dir.

La postura de productors i cooperatives

Els productors i les cooperatives que treballen sota el segell d¿Agricultura Ecològica (que també rep oficialment els adjectius d¿orgànica o biològica, depenent del país), agrupats en la COPA-COGECA, ja van valorar positivament el passat mes de juny la proposta de la Comissió Europea. Ara, quatre mesos més tard, tant el COPA (Comitè de les Organizacions Professionals Agràries) com la COGECA (Confederació General de les Cooperatives Agràries de la Unió Europea) han rebut amb satisfacció l¿aprovació del Pla, que de fet ja demanaven feia temps, i han reclamat a la UE que posi en pràctica tan aviat com pugui les 21 iniciatives que el conformen. Els presidents de totes dues organitzacions van valorar, en un comunicat emès la setmana passada, les conclusions aprovades pel Consell d'Agricultura de la UE, a Luxemburg: "Creiem francament que les mesures proposades sobre els mercats dels productes ecològics, les ajudes públiques i les normes i inspeccions són un pas endavant important", va dir el president del COPA, el danès Peter Gaemelke, coincidint amb el màxim dirigent de la confederació de cooperatives COGECA, l'espanyol Eduardo Baamonde.

Els objectius del Pla

Els quatre grans objectius que la Comissió Europea va proposar en el "Pla d¿acció europeu per als aliments ecològics i l¿agricultura ecològica" i que ara s¿hauran de posar en marxa són: millorar la informació, augmentar l¿eficiència dels diners públics destinats a desenvolupament rural, potenciar la investigació i reforçar les normes i els requisits d¿importació i inspecció.