LLENGUA BLAVA | 24/10/2004  Ruralcat

Comença l'aplicació de les restriccions de moviment d¿animals

El 26 d'octubre el B.O.E. publicarà l¿Ordre Ministerial que estableix les zones de restricció i seguretat i les condicions per al moviment d¿animals afectats per la llengua blava. Les mesures, doncs, seran obligatòries a partir de demà, una setmana després que el Subcomitè Nacional d¿Alerta Veterinària Sanitària reunit a Madrid les aprovés.

Zones restringides i sacrificis

D¿acord amb l¿Ordre, a les zones que queden establertes com a restringides, els animals d¿espècies sensibles a la llengua blava no es podran moure de les explotacions on es trobin. Sols ho podran fer en el cas que s¿hagin de sacrificar a un escorxador de la mateixa zona. Així mateix, el moviment de l¿animal de l¿explotació a l¿escorxador quedarà condicionat al següent:
  1. No presentar signes clínics de la malaltia.
  2. Estar desinfectats.
  3. Ser transportats en vehicles desinfectats i precintats per l¿autoritat competent després de carregar-hi els animals.
Dins les zones restringides no podran entrar animals d¿espècies sensibles a la malaltia des de la resta d¿Espanya, tret dels que vagin a sacrificar-se a un escorxador i que vinguin d¿una zona de seguretat o d¿una zona lliure. L¿Ordre Ministerial també delimita l¿anomenada zona restringida, que finalment inclou les províncies de Càdis, Màlaga, Huelva, Sevilla, Còrdova, Jaén, Càceres, Badajoz, les ciutats de Ceuta i Melilla; les comarques de Talavera de la Reina, Los Navalmorales, Oropesa i Belvis de la Jara, situades a la província de Toledo; i les comarques d¿Horcajo de los Montes, Piedrabuena, Almodóvar del Campo i Almadén, a la província de Ciudad Real.

Zones de seguretat

Es consideren zones de seguretat les províncies de Granada, Almeria, Conca, Albacete, les comarques de Toledo i Ciudad Real no incloses dins la zona de restricció, i la Comunitat Autònoma de les Illes Baleares, on l¿any passat va aparèixer un focus de llengua blava a Menorca. Els únics moviments permesos dins la zona de seguretat, sempre amb autorització prèvia de les autoritats, seran entre explotacions d¿aquesta zona, destinats a sacrifici, i sempre i quan els animals s¿hagin desinfectat i analitzat abans que se¿ls mogui. L¿entrada d¿animals sensibles a la malaltia és també prohibida en aquesta zona, tret dels que vinguin d¿explotacions de la zona declarada lliure.

El focus d¿Extremadura, confirmat

El focus de llengua blava aparegut a Almoharín (Badajoz) la setmana passada, i del qual va informar la Conselleria d¿Agricultura i Medi Ambient d¿Extremadura, ha estat finalment confirmat pel laboratori central de veterinària del Ministeri. Així mateix, les Comunitats Autònomes pròximes a la zona restringida han augmentat les seves mesures de prevenció. La Junta de Castella i Lleó, per exemple, ha prohibit a partir d¿avui mateix que es celebrin fires ramaderes a tota la Comunitat durant quinze dies, per evitar la transmissió de la llengua blava entre els animals.