APICULTURA | 31/03/2014  RuralCat7DAAM

El DAAM distribueix 200 paranys per intentar frenar l'expansió de la vespa asiàtica

Aquestes vespes no representen un risc addicional per a les persones però sí que comporten grans pèrdues per al sector apícola català

Un Agent Rural i un apicultor amb les noves trampes. Font: DAAM

Un Agent Rural i un apicultor amb les noves trampes. Font: DAAM

L’any passat es va confirmar la presència de la Vespa velutina a Catalunya. El Departament d’Agricultura, a través del Cos d’Agents Rurals, va establir diferents mesures i, fins ara, s’han detectat i retirat dos nius, localitzats a la Vall d’en Bas i Ripoll.

Els mecanismes de lluita són molt limitats i d’una baixa eficiència, i en països amb anys de presència de l’espècie com França l’actuació es centra en un seguiment de l’expansió de l’espècie, control de nius problemàtics i paranys de captura en eixams d’abelles que pateixen atacs. A Catalunya, tenint en compte que estem en la fase inicial de l’expansió, les actuacions previstes seran bàsicament la informació, la formació i divulgació, així com la detecció de l’espècie i un protocol de captures en explotacions agrícoles. Tot i la dificultat de combatre-la, els esforços del Departament d’Agricultura i del sector apícola es concentren ara a actuar conjuntament per minimitzar els efectes més perjudicials.

Des d’ara fins al juliol es col·locaran alguns paranys per tal de detectar la presència de reines. En els llocs on es detecti es podrà fer un reforç amb una bateria de paranys en un radi de 100 metres. A partir de l’abril aquests paranys s’hauran de desactivar o retirar. De moment s’han repartit uns 200 paranys que es situaran a les zones on s’ha detectat presència de velutines fins ara. En el període de juliol a octubre es realitzarà exclusivament a prop de les explotacions apícoles que rebin atacs i també on s’hagin detectat nius l’any anterior en un radi d'un quilòmetre. En aquest període s’actua sobre les obreres que poden capturar abelles de la mel per tal d’alimentar les larves de vespa asiàtica.

En el cas que la vespa asiàtica ataqui un rusc es faran servir paranys amb atraients (suc de cera vella fermentada, cervesa, vi blanc) per a capturar el màxim nombre d’individus i, d’aquesta manera, disminuir-ne la predació. Els paranys hauran de ser sempre selectius i es col·locaran bàsicament al juliol.