HI HAVIA 17 CANDIDATURES | 19/05/2010  DAR

Embotits Salgot i Jordi Vilarrasa Vilanova guanyen els PITA 2009

El Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR) ha concedit el Premi a la Innovació Tecnològica Agrària (PITA) en la seva convocatòria de l'any 2009 a Embotits Salgot, SA d'Aiguafreda (Vallès Oriental), en la modalitat de premi a l'agroindústria per la implantació d'innovacions en els processos de primera transformació i/o conservació de productes d'origen agrari, i a Jordi Vilarrasa Vilanova, de la Beguda-Sant Joan les Fonts (La Garrotxa) a l'empresa agrària per la implantació d'innovacions dins del procés productiu.

premis pita051910 cont

Detall del cartell dels premis PITA. Font: DAR.

 

Els guanyadors han estat seleccionats d'entre les 17 candidatures que es van presentar a l'esmentada convocatòria. Ambdós guardons estan dotats amb 6.000 euros cadascun. També s'ha premiat a dos finalistes, amb 2.000 euros cadascun.
 
Així, s'ha atorgat el guardó a Embotits Salgot, SA per la definició d'un model agroecològic alternatiu de producció de carn de porc ecològica de manera sostenible, de gran qualitat sensorial i nutricional. I a Jordi Vilarrasa Vilanova per la implantació d'un sistema de producció i venda de carn de porc, des de l'engreix dels animals fins a la venda de la seva carn fresca o embotits d'elaboració pròpia al mercat d'Olot.
 
D'altra banda, les candidatures que han resultat finalistes són: En la modalitat de l'agroindústria, Promic SA, de les Masies de Voltregà (Osona), pel disseny de nous productes estabilitzats en líquid per a l'alimentació del bestiar porcí a partir de productes de rebuig de la indústria alimentària. En la modalitat d'empresa agrària ho ha estat Martí Verdés Majà, de Gàver-Estaràs (La Segarra) per la constitució d'una explotació d'agricultura i ramaderia ecològica, per l'engreix de vedella ecològica i la seva comercialització directa al consumidor a través d'Internet.
 

Tàstum se centrarà en les xarxes de proximitat i en la venda directa

El lliurament dels guardons tindrà lloc el proper 18 d'octubre en el marc de la tercera edició de Tàstum, Fòrum Agroalimentari de Catalunya, que com en les edicions anteriors, es celebrarà al Teatre Nacional de Catalunya. La propera edició es centrarà en les xarxes de proximitat i en la venda directa. De fet, entre les empreses nominades, n'hi ha dues que destaquen precisament pel concepte de proximitat i venda directa. Mentre que les dues empreses restants estan lligades a la producció ecològica, que compta amb el suport del Departament a través d'un Pla interdepartamental que té com a objectiu bàsic fomentar i potenciar aquest tipus de producció.
 

El DAR va crear i convocar el Premi a la Innovació Tecnològica Agrària amb la finalitat de fomentar i incentivar el sector agrorural a realitzar actuacions innovadores i capdavanteres que signifiquin una novetat tecnològica per a l'empresa i que representin un nou producte o procés, independentment de la seva existència al mercat.