PESCA | 11/04/2014  RuralCat/DAAM

La pesca sostenible del sonso, un exemple per al món

La presidenta de WWF Internacional ha visitat la costa catalana per conèixer in situ aquesta modalitat pesquera, que es practica de manera artesanal entre les localitats de Barcelona i l'Escala

Pelegrí i la presidenta de WWF contemplen el model de pesca sostenible del sonso. Font: DAAM

Pelegrí i la presidenta de WWF contemplen el model de pesca sostenible del sonso. Font: DAAM

El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del director general de Pesca i Afers Marítims, Jordi Ciuraneta, s’ha reunit avui a Arenys de Mar amb la presidenta de World Wide Fund for Nature (WWF) Internacional, Yolanda Kakabadse, per tal d’exposar-li una radiografia del sector pesquer català i en concret de l’activitat de la sonsera i del funcionament del Comitè de Cogestió del Pla de Gestió del Sonso.

El Comitè de Cogestió del Sonso va ser guardonat l’any passat amb el Premi del Mèrit a la Conservació 2013 del WWF (WWF Award for Conservation Merit 2013), que atorga el WWF, una de les organitzacions internacionals de conservació de la natura més importants. Arran del lliurament d’aquest guardó, que el conseller Pelegrí va recollir a Wyoming, Kakabadse va mostrar el seu interès per conèixer in situ aquesta modalitat pesquera catalana.

La pesca amb sonsera és una modalitat artesanal catalana que es practica a les aigües costaneres del litoral comprès entre les localitats de Barcelona i l’Escala. Té com a principal espècie de captura un peix de talla petita denominat sonso que habita en els fons sorrencs de les aigües més somes i que en els darrers anys està tenint molt bona acceptació entre els consumidors de peix fresc.

A Catalunya aquesta pesquera està regulada des de l’any 1987 però l’any 2006, amb l’entrada en vigor d’un nou Reglament de pesca al Mediterrani, va ser necessari presentar un Pla de gestió d’aquesta modalitat i sol·licitar dues excepcions a l’articulat d’aquest Reglament per poder seguir practicant-la.

Pel conseller Pelegrí el funcionament i la introducció d’aquest nou model de gestió basat en la cogestió ha suposat un pas endavant i està demostrant que treballar sota el principi de coresponsabilitat de totes les parts implicades està donant els seus fruits.

 

Un comitè regula el Pla de gestió del sonso

 

Per desenvolupar el Pla de gestió i establir un nou model en la gestió pesquera, l’any 2012 es va constituir el Comitè de Cogestió del Pla de Gestió de la Modalitat Artesanal de la Sonsera (CCPGS).

Per primera vegada s’han unit organitzacions no governamentals de caire mediambiental com WWF i Greenpeace, el sector pesquer, el col·lectiu científic i les administracions pesqueres nacional i autonòmica, per reivindicar el reconeixement i el respecte a una activitat econòmica que, gestionada de forma coherent, és plenament compatible amb una explotació sostenible del recurs.

El comitè té entre les seves principals funcions gestionar l’activitat pesquera des dels criteris establerts en el Pla de gestió de la sonsera, proposar i coordinar estudis científics, participar en el seguiment del compliment de les mesures previstes en el pla de gestió i proposar les mesures oportunes en cas d’incompliment.