Creen el primer mapa genètic de la fava
Aquest treball permetrà millorar i obtenir noves varietats d'aquest tipus de lleguminosa amb més qualitat, rendiment, resistència a malalties o adaptada als nous gustos del consumidor
L'estudi ha estat publicat a "BMC Genomics". Font: Ifapa
Investigadors de l'Instituto de Investigación y Formación Agraria y Pesquera (Ifapa) de la Junta de Andalucía han aconseguit generar el primer mapa genètic de referència de la fava, els resultats permeten “disposar per primera vegada d'una eina fonamental per millorar i obtenir noves varietats d'aquest tipus de lleguminosa amb més qualitat, rendiment, resistència a malalties o adaptada als nous gustos del consumidor".
Segons el comunicat de la Conselleria d’Agricultura andalusa el treball, de caràcter internacional i publicat a la revista científica BMC Genomics, detalla el procés de disseny del mapa genètic de referència després unir les dades de tres famílies (408 plantes) derivades de quatre pares que mostraven gran variabilitat per als principals caràcters d'interès agronòmic en aquest tipus de lleguminoses.
Aquest mapa inclou 729 marcadors distribuïts uniformement al llarg de sis cromosomes de l'espècie mostrant, a més, la posició dels gens que controlen atributs de gran interès per treballar eficaçment dins l'àrea de millora i biotecnologia d'aquest cultiu.
Els experts de Ifapa confirmen que gràcies als resultats d'aquest projecte, “es disposaran de marcadors moleculars que permetin avançar en projectes de recerca al voltant de la fava, contribuint a una selecció més eficient de plantes portadors de gens d'interès i reduint a més de la meitat el temps requerit per a l'obtenció de noves varietats”.
Aquest estudi ha estat elaborat per un equip de vuit investigadors del centre de l’Ifapa a Alameda del Obispo, Còrdova, dirigit per Ana Torres, en col·laboració amb quatre científics de l'Institut d'Agricultura Sostenible del CSIC i d'organismes d'investigació de Croàcia i Mèxic.