La producció de bolets a Catalunya va caure fins a 35,9 kg/ha al 2019
La producció anual de bolets al 2019 ha caigut un 78% respecte l’any passat, que va ser de 167 kg/ha, i es converteix en una de les temporades menys productives de la darrera dècada, segons dades recollides per CTFC i posades a disposició de l’Observatori Forestal Català.
Al 2019 es van aconseguir només 2.245 tones de bolets comercials
La producció de bolets va arribar als 35,9 kg/ha al 2019 a Catalunya, una de les xifres més baixes dels últims 10 anys i que suposa un descens del 78% respecte la temporada anterior. De fet, l’any 2018 la producció anual va ser excepcionalment bona i va assolir els 167 kg/ha, la segona xifra més alta aconseguida des del 1997. Així ho reflecteixen els resultats del seguiment que realitza el Consorci Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC) des de fa més de 20 anys en parcel·les permanents repartides per tot Catalunya, encarregat per la Direcció General d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi i que recull en forma de gràfics l’Observatori Forestal Català.
Quant a la producció de bolets comercials, és a dir, aquelles espècies que normalment es comercialitzen a les botigues, al 2019 es van aconseguir només 2.245 tones, que suposa un descens del 79% respecte al 2018, quan es van produir 10.709,67 tones de bolets comercials. Per províncies, Lleida va ser la que va obtenir l’any passat major producció de bolets comercials, amb un total de 781,30 tones, seguit de Barcelona, amb 762,90, Tarragona amb 448,70 i, per últim Girona, amb 252,10 tones.
Cal dir que Catalunya gaudeix d'una coneguda tradició boletaire. La temporada de bolets comença amb les primeres pluges de la tardor i es pot allargar fins ben entrat l’hivern. Els bolets que es comercialitzen més freqüentment a Catalunya són: camagroc, carlet, cep, fredolic, llenega negra i blanca, ou de reig, pinetell, rossinyol, rovelló, sabatera i trompeta.
Font: RuralCat