SANITAT ANIMAL | 06/10/2004  Ruralcat

Es reforcen les mesures de la lluita contra la malaltia d'Aujeszky

Un dels principals objectius del Ministeri d'Agricultura és aconseguir que la Comissió Europea consideri Espanya com a "Territori de programa aprovat", per poder evitar els impediments sanitaris a l'exportació de porcí i els seus productes a països de la UE i altres.

Revisió veterinària a porcs

Font: MAPA

La ministra d'Agricultura, Elena Espinosa, ha explicat davant el Senat les mesures que el seu ministeri està impulsant per intensificar eficaçment la lluita, control i eradicació de la malaltia d'Aujeszky a les explotacions espanyoles. Aquesta iniciativa es fa de forma coordinada amb les administracions autonòmiques. Segons el MAPA, l'any 2003 es van establir les bases del programa de lluita contra aquesta malaltia i des d'aleshores s'han identificat alguns punts crítics en els que es vol incidir especialment. Amb aquesta iniciativa s'espera que la CE consideri Espanya "Territori de programa aprovat". La resolució d'aquests punts crítics passa per la modificació de la normativa de l'any 2003 en els següents punts:
  • Establiment d'una qualificació sanitària de les explotacions, de manera que el 2005 es conegui la situació de totes les explotacions de porcí.
  • Classificar les comarques veterinàries en "comarques d'alta prevalença", "comarques de baixa prevalença" i "comarques lliures". Aquesta informació servirà de base per a l'aplicació de mesures de control de moviments.
  • Ampliació del control serològic obligatori als cebadors independents a partir de 2005, així com als animal d'enceball de les explotacions de cicle complert que hagin donat positiu en el control anual. Aquest control ja està contemplat per al 100% de les granges reproductores.
  • A partir de 2005 s'estableixen restriccions al moviment d'animals des de granges de comarques d'alta prevalença a les de comarques de baixa prevalença. Així mateix, les granges considerades lliures de la malaltia, i a un quilòmetre als seu voltant, només podran rebre animals procedents d'explotacions també indemnes. A més, a partir de juliol del mateix any no s'autoritzarà el moviment d'animals fora de la Comunitat Autònoma de granges amb estatus sanitari desconegut, on es detecti incompliment en la pauta de vacunació o de granges amb reposició positiva o incompliment del protocol de reposició.
Altres mesures que s'aplicaran són la designació d'un veterinari responsables per a cada explotació, la implantació d'un programa informàtic per al seguiment de la vacunació i l'obligació d'identificar individualment els animals reproductors.