| 05/03/2020  Ruralcat

S’aprova la nova Llei de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentaris a Catalunya

Ahir es va aprovar la nova Llei que dona eines per prevenir les pèrdues i el malbaratament alimentari i augmentar l’aprofitament dels aliments al llarg de la cadena alimentària, des de la producció primària al consumidor final.

Cada català malbarata 35 quilos l’any, equivalent a un 7% dels aliments adquirits

Cada català malbarata 35 quilos l’any, equivalent a un 7% dels aliments adquirits

El Ple del Parlament de Catalunya ha aprovat la Llei de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentaris a Catalunya, que té com a objectiu establir accions de prevenció per a reduir les pèrdues i el malbaratament alimentari i aprofitar-lo millor implicant l'Administració i tots els agents de la cadena alimentària.  

La llei imposa una sèrie d’obligacions a tots els agents de la cadena alimentària, amb el corresponent règim sancionador. Entre d’altres obligacions, les empreses de la cadena alimentària, les entitats d’iniciativa social i altres organitzacions sense ànim de lucre que es dediquin a la distribució d’aliments estaran obligades a disposar d’un Pla de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari, mesurar i informar anualment sobre els nivells de generació de pèrdues i malbaratament d’aliments i adoptar les mesures pertinents per aplicar la jerarquia de prioritats que estableix la llei pel que fa el destí dels excedents: primera destinació l’alimentació humana, si això no és possible, l’alimentació animal i si tampoc és possible, a compostatge o altres usos tècnics.

A més, el text també estableix deures específics a les empreses del sector de la restauració i l’hostaleria, entre els quals destaquen facilitar al consumidor que es pugui endur, sense cap cost addicional, els aliments que no hagi consumit, i informar d’aquesta possibilitat de manera clara i visible al mateix establiment, preferentment a la carta o al menú; i utilitzar envasos, per al trasllat dels aliments no consumits, que siguin aptes per a l’ús alimentari, reutilitzables, compostables o fàcilment reciclables, i admetre que el consumidor dugui el seu propi envàs.

El Departament d’Agricultura s’ha avançat a les obligacions previstes a la llei i ha posat a disposició del secor agroalimentari una Guia per implementar un Pla de prevenció de les pèrdues i el malbaratament alimentari i té previst organitzar seminaris tècnics a tot Catalunya sobre els 10 principis bàsics per implementar aquesta plans. El primer seminari estarà dirigit a les indústries agroalimentàries i tindrà lloc el proper 5 de març a Barcelona.   

A Catalunya, segons dades del 2010, el malbaratament alimentari a les llars, comerços al detall i la restauració va ser 262.471 tones anuals. Això vol dir que cada català malbarata 35 quilos l’any, equivalent a un 7% dels aliments adquirits.

L‘impacte econòmic d’aquestes pèrdues és de 841M€ anuals i de 112€ per persona i any. Pel que fa a l’impacte ambiental, aquest malbaratament suposa una petjada ecològica equivalent a la utilització de 234.022 hectàrees de conreu, xifra corresponent a l’emissió de 520.723 tones de gasos d’efecte hivernacle, que serien els produïts per 20.300 automòbils durant la seva vida útil.

Font: DARP