INNOVACIÓ | 06/03/2020  Ruralcat

Arriba una nova edició de l'SmartCatalonia Challenge

Per primera vegada, el concurs d’innovació oberta impulsat pel Departament de Polítiques Digitals surt de l’àmbit urbà per contribuir a garantir la igualtat d’oportunitats en els entorns rurals.

Les inscripcions ja estan obertes i el límit per presentar les propostes és el 22 de maig

Les inscripcions ja estan obertes i el límit per presentar les propostes és el 22 de maig

Arriba la sisena edició de l’SmartCatalonia Challenge, el concurs d’innovació oberta promogut pel Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública per incentivar les pimes i startups tecnològiques a crear solucions que donin resposta als reptes que plantegen municipis i entitats del país. En aquesta ocasió, el concurs surt per primer cop de l’àmbit urbà per centrar-se en la transformació del medi rural mitjançant solucions tecnològiques innovadores.

Per a aquesta edició del concurs s’ha comptat amb la col·laboració de l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA), que és qui ha definit els reptes i necessitats del medi rural que busquen resoldre amb l’aplicació de solucions tecnològiques innovadores. L’ARCA és la xarxa regional de desenvolupament rural de Catalunya que dona suport i representa els Grups d'Acció Local (GAL) catalans que cobreixen la pràctica totalitat de zones rurals del territori català amb l’objectiu de dinamitzar el món rural i litoral facilitant que les persones que hi viuen puguin desenvolupar nous projectes i oportunitats.

Els cinc reptes que ha plantejat l’ARCA en aquest SmartCatalonia Challenge són:

  • Circuits i alimentació de proximitat. Com afavorir la venda de productes agroalimentaris locals, artesans i de qualitat dels petits productors catalans.
  • Transport i mobilitat rural. Com afavorir la mobilitat de la població rural per accedir a béns i serveis bàsics.
  • Qualitat i servei sanitari quotidià. Com oferir atenció sanitària no urgent a distància per a la població rural.
  • Relleu rural, noves i velles oportunitats. Com afavorir el relleu generacional en entorns rurals per evitar el despoblament, entre d’altres.
  • Perfils qualificats per entorns rurals. Com facilitar la cerca i captació de perfils qualificats en empreses rurals.

Durant la fase competitiva de l’SmartCatalonia Challenge les pimes i startups tecnològiques participants hauran de dissenyar i proposar aplicacions mòbils i solucions basades en tecnologies avançades com el big data o la internet de les coses per afavorir el desenvolupament rural a Catalunya.

Les inscripcions ja estan obertes a la pàgina web del concurs i el límit per presentar les propostes és el 22 de maig. A partir d’aleshores, un jurat d’especialistes farà una preselecció de les deu millors propostes, que competiran a la Final que tindrà lloc durant el mes de juny.

Les tres propostes guanyadores rebran premis en metàl·lic per un valor total de 10.000 euros i l’oportunitat de fer proves pilot sobre el terreny de les seves solucions. A més, els projectes premiats podran presentar la seva solució a l'estand de la Generalitat de Catalunya a l’Smart City Expo World Congress 2020, que tindrà lloc del 17 al 19 de novembre a Fira de Barcelona-Gran Via.

Font: DARP

Informació relacionada