CONTACTES INTERNACIONALS | 20/09/2004  Ruralcat

Siurana assenta les bases per noves inversions catalanes a Polònia

El conseller d¿Agricultura, Ramaderia i Pesca, Antoni Siurana, s¿ha reunit amb el subsecretari del Ministeri d¿Agricultura i Desenvolupament Rural de Polònia, Andrei Kowasky, per analitzar la situació actual del sector agrari i impulsar projectes de cooperació en matèria agrària i desenvolupament rural entre Catalunya i Polònia.

Siurana i Kowasky han acordat treballar conjuntament per defensar sectors en els quals ambdós països tenen interessos similars, com ara el porcí, i establir convenis de col·laboració per fomentar i potenciar l¿agricultura, especialment en el sector de la fruita i l¿horta. En el transcurs de la reunió amb el subsecretari d¿agricultura polonès, Siurana ha destacat la importància potencial de Polònia pel mercat comercial de Catalunya, perquè amb 40 milions d¿habitants és un dels països de l¿Europa de l¿Est més poblat i va ser dels primers de l¿antiga economia socialista que va iniciar el trànsit cap al lliure mercat. El responsable del DARP també ha afirmat que el mercat polonès és molt interessant per l¿exportació, ja que Polònia és un país que amb l¿entrada a la UE captarà nous recursos per tirar endavant importants projectes agroalimentaris i de desenvolupament rural. A més a més, el conseller Siurana ha considerat que Catalunya podria aportar tecnologia i maquinària agrícola a l¿agroindústria i l¿agricultura polonesa, per poder així fomentar el seu desenvolupament. En el decurs del seu viatge oficial, el responsable de l¿Administració agrària catalana també ha visitat MercaVarsòvia acompanyat d¿una delegació d¿empresaris catalans. A través de PRODECA, s¿han desplaçat fins a Polònia per conèixer la possible competència i les potencialitats comercials d¿aquest país.

Cooperació bilateral

Siurana ha lliurat avui al vicepresident de la regió de Wielkopolska, Josef Racki, un missatge del President de la Generalitat de Catalunya, Pasqual Maragall, a través del qual el màxim responsable de l¿executiu català proposa crear vincles de cooperació entre ambdós regions en els camps de l¿agricultura i l¿agroindústria, entre altres. Des de la presa de possessió del nou Govern català, el president de la regió polonesa ha expressat la seva voluntat d¿iniciar una important cooperació bilateral, petició a la qual el President de la Generalitat ha respost convidant-lo a visitar Catalunya.