FRUITA DE PINYOL | 07/05/2014  RuralCat

La collita de préssec i nectarina augmenta un 9%

Les primeres estimacions de la collita de préssec i nectarina reforcen Catalunya com una de les zones productores més importants de l'Estat i d'Europa, que any rere any guanya quota d'exportació

Les primeres estimacions de collita de préssec i nectarina a Catalunya per al 2014 indiquen que hi haurà un augment de producció del 9% fins a les 414.480 tones davant de les 379.837 tones de 2013.

Per províncies, Lleida és la que concentra més producció, amb 370.000 tones, un 10% més que l'any passat; seguida de Tarragona amb 36.000, un 1% més; Barcelona amb 6.080, un 5% més, i Girona amb 2.050, un 18% menys, a conseqüència de l'aposta per la poma en aquesta zona.

Pel que fa a les exportacions, les previsions també són bones. L’anterior campanya van augmentar en un 29% fins a les 317.582 tones; tot un rècord a Catalunya i l’Estat espanyol. I és que la capacitat productiva catalana, en especial de préssec pla, coincideix amb una pèrdua de producció a França i Itàlia. Pel que fa als destins, tot indica que Alemanya tornarà a ser el primer destí de la producció catalana, per davant de Rússia i Polònia.

Segons els experts, aquestes circumstàncies són conseqüència del tipus de producció que es realitza a Catalunya amb unes característiques edafoclimàtiques que aporten unes propietats organolèptiques especials, la continuada vigilància per la millora dels estàndards de qualitat de la fruita, la competitivitat, el procés de reconversió varietal de plantacions per a adaptar-se a les demandes del mercat i la consegüent entrada en producció de plantacions joves. A més, cal tenir en compte el nivell bon tecnològic de les explotacions, i la capacitat i el protocols implantats en la transformació i comercialització.

Aquestes dades han estat presentades a Lleida pel director general d’Agricultura i Ramaderia del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), Miquel Molins i el director general de l’Associació empresarial de la fruita de Catalunya Afrucat, Manel Simon.