Augmenta un 80% la collita d'ametlla i un 67% la de garrofa
Malgrat la bona producció, disminueix la superfície de conreu un 4,5% a les zones amb més risc d'abandonament
La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) preveu un increment del 79,8% de la collita d’ametlla en relació amb l’anterior campanya, passant de les 2.338 tones a les 4.205 tones d’enguany. En concret, a les comarques de Tarragona l’increment seria del 112% i s’assoliria una producció de 2.161 tones, mentre que a les de Lleida se situaria en un 55% que representaria 2.045 tones.
Es tracta d’una bona campanya que permet recuperar el conreu després de la caiguda de la producció, l’any passat, a causa de les gelades que hi va haver els mesos de febrer i març. A més, la FCAC preveu la producció serà un 9% superior a la mitjana dels últims 5 anys i un 17,4% superior a la mitjana dels últims 10 anys.
També està previst un augment del 66,7% de la collita de garrofa, que se situarà en les 25.000 tones.
Per al responsable de fruita seca de la FCAC, Roger Palau, “les perspectives generals de collita són bones perquè no hi ha hagut gelades, tot i que algunes varietats han estat afectades per manca de quallat. Malgrat tot, hem d’estar alerta perquè es marca una tendència a la baixa de la superfície que pot indicar un abandonament del conreu a les zones menys productives”.
En aquest sentit, la superfície de producció d’ametlla s’ha reduït, enguany, un 4,5% en el conjunt de Catalunya. La davallada és del 6,8% sobre les 23.613 hectàrees de les comarques de Tarragona, i de l’1,5% en les 18.125 hectàrees de Lleida.
En els últims mesos, la FCAC ha denunciat reiteradament la situació a què es veu abocat el sector de la fruita seca després que es retiressin els ajuts específics que tenien la finalitat de garantir la continuïtat del conreu. Fet que posa en risc d’abandonament a curt termini en unes 10.000 hectàrees.
Roger Palau recorda que “el conreu de fruita seca es dóna a zones on no és viable cap altre cultiu i l’abandonament podria comportar l’aparició de molta superfície descuidada i boscosa, amb el consegüent risc d’incendis”.