MEDI NATURAL | 20/05/2014  DAAM

Comença la campanya de recollida d'animals d'estiu 2014

La temporada primavera-estiu 2013 van ingressar al Centre de Fauna de Torreferrussa més de 2000 pollets d'espècies protegides. Enguany, una cinquantena de clíniques veterinàries facilita la recollida animals i la seva recuperació

Oreneta vulgar alimentant els polls. Font: DAAM

Oreneta vulgar alimentant els polls. Font: DAAM

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) ha presentat l’inici de campanya de la recollida d’animals en l’entorn urbà coincidint amb la primavera i la sortida del niu dels polls de molts ocells. La previsió és que més de 1.400 exemplars d’aus protegides que viuen en l’entorn urbà ingressin d’aquí fins al mes d’agost al Centre de Fauna de Torreferrussa (Vallès Occidental) per ser recuperats i posteriorment retornats a la natura. Principalment, el volum més gran el representen falciots, orenetes i ballesters.

La recollida d’animals de fauna salvatge que realitzen habitualment els agents rurals per traslladar-los als centres de Fauna del DAAM és molt elevada. Concretament, l’any 2013 van realitzar 4.423 recollides a Catalunya per portar animals als centres de Fauna del Departament. Només a Barcelona ciutat, per posar un exemple, es van recollir més de 200 aus protegides, principalment falciots i orenetes.

 

Nou sistema de col·laboració amb les clíniques veterinàries

 

Davant el gran allau de recollides d’animals salvatges i coincidint amb aquest període, s’ha establert una sèrie d’acords amb diferents clíniques veterinàries per facilitar-ne la gestió. Aquestes clíniques veterinàries i botigues especialitzades de diferents comarques de Barcelona funcionen com a punts de recollida autoritzats i serveixen perquè els particulars deixin els animals d'espècies protegides que puguin trobar abans de ser transportats al Centre de Fauna de Torreferrussa, on rebran les atencions específiques que necessitin.

L’any passat es va realitzar una primera prova pilot a les comarques de Barcelona i aquest 2014 s’ha ampliat a les comarques de la Catalunya Central. En total, són 49 les clíniques que participen en aquesta iniciativa que millora la gestió de les recollides i el posterior tractament.


Els centres de Recuperació de Fauna, un referent mundial

 

Als Centres de Fauna del DAAM ingressen anualment més de 8.000 exemplars de fauna autòctona, especialment durant els mesos d’estiu.

El DAAM disposa a tot Catalunya de sis centres de fauna propis dedicats a la rehabilitació de fauna salvatge autòctona, principalment protegida, així com a la realització de programes de cria en captivitat d’espècies amenaçades:

  • CFS de Torreferrussa (Santa Perpètua de Mogoda, el Vallès Occidental)
  • CFS de Vallcalent (Lleida, el Segrià)
  • CFS del Canal Vell (Deltebre, el Baix Ebre)
  • CFS dels Aiguamolls de l'Empordà (Castelló d’Empúries, l’Alt Empordà)
  • CFS del Pont de Suert (el Pont de Suert, l’Alta Ribagorça)
  • Centre Ictiològic del Delta de l’Ebre (Amposta, el Montsià)


L’any passat, pel que fa a la rehabilitació d’espècies, el conjunt dels centres de fauna van registrar 8.218 animals entrades d’animals. D’aquests, un total de 2.970 (36,14%) s’han pogut recuperar i alliberar a la natura. El major nombre d’entrades d’exemplars correspon a Torreferrussa (5.573 entrades, 68% del total).

Des de la creació del primer CFS l’any 1980 (Torreferrussa), han ingressat en tots els CFS del Departament més 100.000 exemplars, xifra que constata el considerable increment del volum de feina experimentat pels centres en els darrers anys.