Mort pollastres Lleida | 15/09/2004  Ruralcat

La calor causa la mortaldat de pollastres a les granges de Lleida i puja els preus

06/08/2003 Efeagro. Les altes temperatures que s'han registrat en els últims dies a la província de Lleida estan ocasionant una considerable mortaldat de pollastres i el consegüent augment del preu d'aquesta au en la llotja de Bellpuig. El quilo de pollastre blanc aquesta setmana val 1,17 ¿, i el groc 1,15 ¿. Segons han informat fonts de la llotja, l'índex de mortaldat és major aquest estiu que el d'altres anys, ja que si la mitjana era d'un 5%, ara ja està arribant al 8 % a causa de les altes temperatures. El quilo de pollastre blanc costava l'any passat per aquestes dates 0,67 euros i aquesta setmana val 1,17, mentre que el pollastre groc, en el mateix període, ha passat de 0,80 a 1,15 euros. Les mateixes fonts han indicat que el fet que es produeixin aquestes baixes en les granges en època estival, en la qual augmenta considerablement el consum d'aquesta carn, origina que hagi menys producte en el mercat i que el seu preu s'incrementi. L'augment de preu del pollastre "és una compensació pel sobrecost que suposa la seva criança" ja que, segons la llotja, les altes temperatures "allarguen el cicle de creixement de l'au, que es passa més dies a la granja". Les fonts asseguren que quan en situacions normals un pollastre es cria en 45 dies, amb les altes temperatures l¿avicultor ha d¿invertir entre 48, 49 i fins 50 dies perquè estiguin preparats per a sortir al mercat. D¿altra banda, segons el president de l¿Asociación Nacional de Productores de Pollo (ANPP), Federico Félix, a causa de les altes temperatures els pollastres triguen ara entre vuit i deu dies més a arribar a el seu pes normal, provocant escassesa d'oferta en els mercats, el que juntament amb l'augment del consum propi de l'estiu, ha possibilitat un increment de preus. Per a Félix, responsable també de l¿Organización Interprofesional de la Avicultura de Carne de Pollo (Propollo), la mortaldat supera aquest estiu només en un 1 per cent els nivells habituals de l'època estival. En la seva opinió, la major mortaldat de pollastres per l'augment de temperatures es va produir en l'última setmana de juny i primera de juliol, amb prop d'un milió d'animals morts, malgrat que les màximes en els termòmetres van assolir-se amb l'ona de calor dels últims dies. Félix ha explicat que els pollets, després del primer impacte de calor ocorreguda en el mes de juny, "s'han anat habituant i adaptant a les noves temperatures", pel que ara no se superen les taxes habituals. El responsable de l¿ANPP ha atribuït a la forta crisi que va travessar el sector durant tot l'any passat la raó de la pujada de preus, ja que les cotitzacions eren tan baixes que no cobrien costos de producció i van implicar una forta reducció de la cabanya. Malgrat aquest increment de preus, les cotitzacions a Espanya segueixen sent les més baixes de la Unió Europea (UE), per sota d'Holanda, Portugal i França.
Propollo