Cursos per formar els caçadors en matèria de sanitat i higiene de la carn de caça
Aquesta formació bàsica permetrà que els mateixos caçadors puguin certificar que els animals caçats poden ser transportats fins a escorxadors i llocs de tractament, i des d'allà a la cadena de comercialització i donar així sortida a aquests productes
Membres de la Societat de Caçadors la Rama després d'una batuda de senglars al Ripollès. Font: DAAM
La Unió Europea estableix des de l’any 2004 aquesta mesura que permet impulsar el consum amb garanties per a la salut, a la vegada que rendibilitzar l’activitat cinegètica i la gastronomia local
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural ha programat durant els mesos de juliol i setembre fins a 6 sessions del curs ‘Sanitat i higiene de carn silvestre de caça’ que s’impartiran a les escoles de capacitació agrària de Manresa i de Santa Coloma de Farners. Aquest curs està previst en el Reglament de la Unió Europea 853/2004, pel qual s’estableixen normes específiques d’higiene dels aliments d’origen animal, i permet que les peces de caça puguin entrar a la cadena de comercialització sempre que el caçador disposi de coneixements suficients. Un total de 180 places adreçades als caçadors estan disponibles durant aquest any i és previst que continuï en els pròxims anys.
La formació bàsica, especificada en el Reglament, permet tenir coneixement per fer un examen sobre el terreny de l’animal caçat que identifiqui possibles riscos de malalties, així com de la producció i manipulació fins arribar al lloc d’especejament.
El contingut del curs inclou les matèries següents:
- Anatomia, fisiologia i comportament de les espècies de caça silvestres.
- Comportaments anòmals i alteracions patològiques dels animals de caça silvestres provocats per malalties, fonts de contaminació mediambiental o altres factors que poden afectar la salut pública en cas del seu consum.
- Normes d’higiene i tècniques adequades per a la manipulació, el transport, l’evisceració i la resta d’operacions a les quals s’han de sotmetre als animals després de ser caçats.
- Disposicions legals i administratives sobre els requisits de policia sanitària i salut pública i higiene aplicables quan es posen al mercat.
Aquesta formació no vol substituir els exàmens i les anàlisis a què es sotmeten els animals quan arribin als escorxadors i sales de tractament de carn realitzats pels veterinaris competents. D’aquesta forma, però, l’animal pot ser traslladat de forma regulada i amb acreditació des del lloc on ha estat caçat i la data, donant una traçabilitat que d’altra forma no quedava assegurada. En el cas dels animals provinents d’explotacions ramaderes, la vida de cada animal queda enregistrada des del moment del seu naixement, cosa que amb els animals silvestres és del tot impossible.
La carn de caça és un producte altament valorat per a la gastronomia del nostre país. Malgrat això, les dificultats per assegurar aquestes garanties sanitàries han dificultat fins ara que aquests siguin trobats als comerços d’hostaleria i alimentació, ja siguin frescos o elaborats, a diferència d’altres països del nostre voltant, on aquests productes són consumits de diferents formes i són a l’abast de tothom. Alemanya o França importen grans quantitats dels animals que es cacen a l’Estat espanyol per subministrar el consum intern.
Els animals de caça són considerats com altament nutritius i destaquen per l’absència de cap tractament amb fàrmacs ni alimentació suplementària que no sigui natural, la qual cosa els assimila a la condició de ‘carn ecològica’.
Entre les espècies de caça major, el senglar és la més abundant i ha assolit un nombre de captures de caça rècord durant la darrera temporada amb més de 35.000 exemplars caçats. Forma part d’uns plats tradicionals de la cuina catalana, com és el civet o l’estofat, però que hom pot trobar en forma d’embotits en alguns comerços. A més, hi cal afegir l’isard, el cérvol, el cabirol i la cabra salvatge, entre d’altres cuinats i preparats de diferents formes. Totes aquestes espècies es troben avui en dia de forma abundant a Catalunya.
Així mateix, la comercialització de les peces de caça posa en valor un producte i els guanys poden revertir en l’activitat cinegètica que fins ara no tenien rendibilitat econòmica. Aquest fet, a més, pot afavorir la lluita contra els danys que produeixen a l’agricultura i la ramaderia, i els riscos en relació al trànsit (accidents per col·lisió).
Els cursos confirmats són els següents:
- ECA de Manresa: 5 de juliol i 6 de setembre
- ECAF de Santa Coloma de Farners: 12 i 19 de juliol i 20 i 27 de setembre.