MALALTIA DE L'ARRÒS | 26/05/2010  ARS

Científics identifiquen fonts de resistència genètica al rovell de la beina de l'arròs

Un grup de científics del servei d'investigació agrícola dels Estats Units ha identificat fonts de resistència genètica al rovell de la beina de l'arròs, que és una malaltia que afecta el cultiu d'arròs arreu del món. El fong Rhizoctonia solani és el responsable del rovell de la beina de l'arròs i afecta tant els rendiments com la qualitat del gra.

plantació arròs 052610cont

 

La genetista Anna McClung dirigeix un grup de científics que han estudiat el genoma de l'arròs per trobar fonts de resistència genètica a aquesta malaltia greu. El patòleg de plantes Yulin Jia i altres científics a Stuttgart van identificar i van confirmar la presència de qShB9-2, la qual és la primera regió genètica identificada que té un efecte important en controlar la malaltia.

En un projecte relacionat, la genetista Geòrgia Eizenga va avaluar 73 espècies silvestres d'arròs per determinar-ne la capacitat de resistir al rovell de la beina de l'arròs. Set de les accessions van ser encoratjadores, i el grup dirigit per Eizenga n'ha creuat algunes amb varietats domesticades per crear un nou germoplasma resistent.
 
A Stuttgart també s'hi ha desenvolupat una tècnica d'avaluació per ajudar a detectar ràpidament i amb precisió la presència del rovell de la beina en les plàntules d'arròs. Anomenat "el mètode de la microcambra", aquesta tècnica usa ampolles de plàstic de dos o tres litres per crear una cambra d'humitat per promoure el desenvolupament de la malaltia. Aquesta cambra permet que els investigadors puguin mesurar la reacció de les plàntules vers la malaltia durant set dies, accelerant el procés d'identificar noves fonts de resistència entre els parents conreats i silvestres de l'arròs.
 
D'altra banda, la genetista Shannon Pinson ha estudiat el genoma de poblacions de línies endogàmiques recombinades (RILs és la sigla en anglès) del conreu de la varietat lemont i el conreu xinès teQuing. Pinson va descobrir 18 regions cromosòmiques d'aquestes RILs que tenen gens que ajuden les plantes d'arròs a resistir els danys causats pel rovell de la beina, incloent-hi la regió genètica qShB9-2 confirmada per Jia. Dues d'aquestes regions han demostrat un efecte significatiu i mesurable en la resistència al rovell de la beina.
 
Els resultats d'aquests estudis han estat publicats a les revistes científiques "Plant Disease" (Malalties de Plantes), "Molecular Genetics and Genomics" (Genètica i Gnòmica Molecular), "Frontiers of Agriculture a Xina" (Fronteres d'Agricultura a la Xina), "Theoretical and Applied Genetics" (Genètica Aplicada i Teòrica), "Crop Science" (Ciència de Cultius), "Phytopathology"(Fitopatologia), i "Journal of Plant Registrations" (Revista de Registre de Plantes).

 

 

Informació relacionada