POSSIBLES EFECTES SOBRE EL SISTEMA IMMUNITARI | 27/05/2010  ARS

Científics revisen la quantitat necessària de vitamina D per als vedells

Un nou model per manipular els nivells de vitamina D en els vedells ha estat desenvolupat per científics de l'Agritultural Research Service (ARS) dels Estats Units. Aquest model podria ajudar a establir millor la quantitat d'aquest important nutrient necessari per promoure la salut i el creixement òptim dels animals més joves.

vedell 052710 cont

 

Els vedells nounats reben la vitamina D pel calostre de la seva mare durant l'alletament dels primers dies. Més tard, el vedell sovint ho fa a través dels succedanis comercials de llet. Però és possible que els nivells de vitamina D en aquests suplements necessitin una nova avaluació, ja que recents investigacions suggereixen que l'estat de vitamina D influeix no només al creixement ossi, sinó també a la funció immunitària dels animals.

El microbiòleg Brian Nonnecke i d'altres científics del Centre Nacional de Malalties Animals de l'ARS estan examinant els efectes de vitamina D en el sistema immunitari dels vedells, ja que és especialment rellevant a causa de la propensió que tenen a les malalties respiratòries i intestinals durant les primeres setmanes de vida.
 
Nonnecke i els seus col·legues Tim Reinhardt i Ray Waters van prendre el vedell lleter nounat com a model per avaluar els nivells de vitamina D. En l'estudi, el nivell es va controlar amb injeccions d'aquesta vitamina en vedells que es van alimentar amb un succedani de llet sense vitamina D. La meitat dels animals van rebre injeccions de 8.600 unitats internacionals (UI) de vitamina D, i els altres 54.000 UI. Amb aquest enfocament, els investigadors van descobrir que els nivells de vitamina D en el corrent sanguini es poden controlar d'una manera previsible.
 
Els investigadors també van descobrir que aquest model es pot adaptar per examinar els efectes d'una deficiència subclínica de vitamina D en el sistema immunitari del vedell. Això és important perquè del 8% al 10% dels vedells lleters nounats dels Estats Units moren durant els primers mesos de vida, i més del 30% sofreixen alguna malaltia clínica.
 
Aquests resultats van ser publicats a la revista Journal of Dairy Science (Revista de Ciència Lletera).