PRIMER GENOMA PATOGEN DE LLENYOSES | 27/05/2010  UPNA/RuralCat

Seqüencien el genoma del bacteri responsable de la tuberculosi de l'olivera

Cinc universitats han participat en la primera seqüenciació del genoma d'un bacteri patogen dut a terme a Espanya i, concretament, del primer genoma conegut al món d'una Pseudomonas patògena de plantes llenyoses.

Tuberculosis olivera052710cont

Olivera malalta de tuberculosi. Font: UPNA.

 

Segons expliquen fonts de la investigació, haver seqüenciat el genoma d'aquest patogen obre les portes a la identificació de gens responsables de la virulència d'aquest bacteri i de la seva supervivència en la filosfera (superfície de les fulles), el qual facilita dissenyar estratègies específiques per lluitar contra la malaltia i poder elaborar programes de millora genètica de l'oliverar.
Pseudomonas savastanoi és l'agent que causa la tuberculosi de l'olivera, una malaltia que produeix importants pèrdues en l'olivera a Espanya. Els arbres afectats presenten tumors, coneguts com a berrugues, que poden arribar a assolir diversos centímetres de diàmetre en troncs, branques, tiges i brots. Els arbres malalts tenen menys vigor i un creixement reduït, podent arribar a ser improductius si l'atac de la malaltia és molt intens. Fins a la data, a causa de l'absència de mètodes eficaços de control, s'han seguit estratègies preventives reduint les poblacions de bacteris amb tractaments fitosanitaris.

Noves estratègies

Les malalties vegetals produïdes per microorganismes patògens no solament disminueixen la producció sinó que poden alterar la qualitat dels aliments i disminuir dràsticament el valor comercial de les collites. Les noves estratègies per al control de malalties passen en l'actualitat per l'anàlisi de la informació continguda en el genoma dels organismes patògens. De forma similar al que ha ocorregut amb el genoma humà, aquesta tecnologia genera una gran quantitat d'informació valuosa per al desenvolupament de tecnologies innovadores, que podran permetre identificar i controlar al patogen així com obtenir noves varietats de la planta hoste que mostrin major resistència a la malaltia.         
Investigadors de la Universidad Pública de Navarra (UPNA), Universidad Politécnica de Madrid (CBGP), Universidad de Màlaga, University of Wisconsin i de l'Institut Valencià d'Investigacions Agràries han aconseguit seqüenciar el genoma del bacteri responsable de la tuberculosi de l'olivera. La investigació s'inclou en el número de juny de la revista Environmental Microbiology.